Vycvičit svého psa můžete i pozitivním způsobem - pomocí klikru!

25. leden 2016

Nenápadná plastová krabička s plíškem, která se vejde do kapsy každého majitele ať už malého či velkého psa – to je klikr. Díky specifickému zvuku kovového plíšku skrytého uvnitř, můžeme hravým způsobem vycvičit svého psa.

„Pokud chceme pracovat se svým psem pomocí klikru, je to jednoduché. Vezmeme klikr a malou odměnu, nejlépe nějaký oblíbený pamlsek pejska, upoutáme na sebe odměnu a potom klikneme. Dáme odměnu, klikneme. Dáme odměnu a ještě jednou klikneme a dáme odměnu. A je to - ten pejsek chápe, že ten zvuk znamená odměnu,“ takto radí pejskařům zkušená cvičitelka Andrea Tvrdá z Liberce.

Jedním dechem dodává: „Potom můžeme začít s pejskem pracovat. Po splněném přikázaném úkonu klikneme a pejsek dostane pamlsek.“

Na co bychom však neměli zapomínat, tak to je odměna, kterou bychom měli dát pejskovi vždy po každém kliknutí. Je to pro něho pozitivní signál, že splnil dobře úkol, který mu dál jeho páníček.

Nemusíte používat jídlo, ale po každém kliknutí musí pes dostat něco, co chce - něco, pro co je ochotný pracovat. Klik má svou sílu právě v tom, že pes se něco naučil, a po splněném úkolu přichází něco, co skutečně chce.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio