Lípa z Tatobit soutěží o evropský titul Strom roku

4. únor 2016

V srdci Českého ráje, Mezi Kozákovem a Troskami, leží půvabná obec Tatobity, která se mimo jiné pyšní památnou tisíciletou lípou. Právě ta nyní spolu s dalšími 14 evropskými velikány soutěží o titul Evropský strom roku 2016. Pokud Češi podpoří loňského vítěze naší národní ankety Strom roku, má tatobitská lípa šanci stát se prvním českým stromem s honosným evropským titulem.

Památná lípa je pevně spjata s historií Tatobit, její přesné stáří je ale zahaleno tajemstvím

„Počítá se s tím, že její stáří je více než 650 let. Již před 500 lety, kdy se začínala psát kronika obce, se jí říkalo už tisíciletá. Takže je na každém, jaký věk si představí, jestli 650 nebo tisíc let,“ říká nezávislá starostka Tatobit Lenka Malá. K tisícileté lípě se váže řada pověstí, povídek i písniček, které vznikají dodnes.

Asi nejznámější pověstí je ta o Kyliánovi a Hedvice, mladých lidech, kteří se měli rádi a u lípy se scházeli. „Povídali si spolu i o lípě, a když se při bouři z lípy odlomila větev a spadla na zem, tak ji nikdo nesměl sebrat. Každý se bál, protože po té bouři se ze stromu ozval tajemný hlas: ,Nasázels, nekácej!ʻ,“ přibližuje pověst Malá.

Tatobity - tisíciletá lípa

Získá tatobitská lípa alespoň 60.000 hlasů? Pokusme se o to!

Tatobitská lípa je díky svému stáří velmi náročná na údržbu, každé dva roky vyžaduje odborný zásah, který památnému stromu zajišťuje nedaleký Turnov.

Tisíciletá lípa, chlouba Českého ráje, určitě stojí za návštěvu. Do lípy můžete přímo vejít, protože má velkou dutinu, která vznikla právě při bouři. Do dutiny se vejde podle starostky 11 lidí, dodnes se tam chodí randit a zřejmě tam bylo dokonce počato i několik dětí.

„V předchozích pěti ročnících se čeští kandidáti v anketě Evropský strom roku umístili na pátých místech. Letos s Tatobitskou lípou míříme výš a věříme, že ji čeští fanoušci podpoří. Je to výzva - loni bylo totiž k vítězství potřeba téměř 60.000 hlasů,“ říká Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Hlasování o Evropský strom roku probíhá po celý únor a českého zástupce je možné podpořit kliknutím na jeho profil a potvrzením hlasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.