Dopřejte si rybí pedikúru - rybičky Garra rufa jsou skvělými pomocníky v péči o nohy

15. únor 2016

Ponořit nohy do akvária, kde se prohání desítky malých rybiček garra rufa a nechat si od nich ošetřit třeba rozpraskané paty? Právě takovou péči vyhledává čím dál více lidí. Tito malí pomocníci totiž ne nadarmo dostali přezdívku „rybí doktoři“.

Malé drobné rybičky obrušují kůži a přirozeně vyhledávají a živí se nadbytečnými a odumřelými kožními buňkami. Zároveň se postarají o velmi příjemnou masáž chodidel.

„Na ploskách máme akupunkturní body, a ty rybičky nám je aktivují,“ chválí si malé pomocníky Alena Zachová, která svůj „rybí salon“ v Liberci provozuje už od roku 2011.

„Bát se nikdo nemusí - nejsou ta žádné piraně, nemají zuby, jenom si člověk musí zvyknout na pocit, který je něco mezi brněním a lechtáním,“ dodává Zachová.

Rybičky Garra rufa regenerují kůži a podporují léčbu kožních onemocnění. Intuitivně vyhledávají místa, kde kůže nemá správnou funkci. Z tlamiček vylučují látku, která je blízká přirozenému enzymu Ditranolu, který urychluje léčbu, hojení a regeneraci. Obavy z infekce jsou zbytečné. Soustava několika moderních filtrů každých deset minut vyčistí, desinfikuje a antibakteriálně ošetří vodu v akváriu.

Co je však důležité vědět je to, že rybičky nejsou schopné vstřebávat chemické látky. Proto je nutné den před koupelí vynechat krémy, masti, oleje a tělová mléka. Také je důležité měsíc před koupelí nepoužívat kortikoidní masti a antibiotika. Ty jsou pro malé rybičky Garra rufa životu nebezpečné.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio