Odhalte tajemství výroby jabloneckých korálků! Podívejte se do Pěnčína

17. únor 2016

Jestli vás zajímá, jak vzniká fenomén Jablonecka, díky kterému se naše malá země proslavila i ve světě, udělejte si výlet do Pěnčína na Jablonecku. V tamějším výletním areálu si můžete projít továrnu, kde vyrábějí broušené perličky.

O tom, jak vznikají korálky, mají návštěvníci ještě před samotnou exkurzí často dost zkreslenou představu. „Myslí si, že uvidí obrovské zařízení, kde na jedné straně cosi nasypu a na druhé straně vypadnou hotové korálky,“ říká Josef Nagy, který v pěnčínské korálkové továrně návštěvníky provází. „Lidé najednou vidí, kolik postupů je potřeba, aby ten prachobyčejný český korálek vůbec vzniknul,“ doplňuje.

Jediná perlička by nevznikla bez vstupní suroviny, kterou jsou víc jak metr dlouhé skleněné tyče. „Sklářskou huť tady nemáme, skleněné tyče kupujeme,“ říká Josef Nagy a ukazuje na zásobu různobarevných tyček, které se zanedlouho promění ve stovky skleněných drobečků.

Exotické horko a kanóny v mačkárně

První zastávkou při exkurzi výrobou je mačkárna, kde obrovské stroje – mačkadla – vyrábějí z rozžhavených skleněných tyčí řady korálků. „Tady je návštěvníkům vysvětlen princip lisování skleněných korálků, kdy se tyč přetaví do konzistence hustšího medu, vytéká z pece mezi dvě formičky, které mají tvar budoucího korálku,“ popisuje Josef Nagy, co se v mačkárně děje a pokračuje: „Při tom jednom pohybu se budoucí tvar vylisuje a zároveň formičkou projede jehla a vypíchne korálku dírku.“

Sklo jako med - proud korálků vylézá z Maturova mačkadla

„Teplota korálků, které vyjíždějí z pece, se pohybuje okolo sedmi až osmi set stupňů a to jejich chladnutí musí být pomalé,“ vysvětluje Josef Nagy. Aby rozžhavené korálky chladly pomaleji, padají do obrovských uzavřených sudů, kterým se přezdívá kanóny. V zimě vás návštěva mačkárny příjemně zahřeje, v létě byste se uvnitř pěkně zpotili. Teplota tam o letních dnech převyšuje i 40 stupňů.

Pryč s přebytečným sklem!

„Další zpracování spočívá v tom, že se musíme zbavit přeteklého skla, které vzniklo lisováním,“ říká Josef Nagy. To se děje v takzvané šitlovně. Do šitlovacího stroje se nasypou korále, oddělí se nadbytečné sklo od korálků, a pak se musí směs vysítovat pomocí vibrační sítovačky. V této fázi už je skleněný korálek na světě. Ten je ale hrubšího povrchu, a proto putuje do rumplovny, aby se vyhladil.

Hladké korálky díky rumplovně

„Aby byl korálek krásný, a líbil se dámám, potřebujeme ho vyhladit, a právě k tomu slouží tyto rumplovací sudy,“ říká Josef Nagy a pokračuje: „Do sudu se nasype asi 70 kilo korálů, přidá se sklářský písek a voda.“ Výsledkem je takzvaná mačkanice – vyhlazené korálky, které putují do brusírny, aby taková perlička připomínala diamant. Na závěr se perličky leští teplem v lešticích pecích a naposledy zamíří ještě do třídírny, kde je prohlédne oko zkušené třídičky.

Broušené korálky

Vyrobte si korálkový suvenýr

Na exkurzi do jabloneckého Pěnčína, podívat se na to, jak se rodí perličky, se můžete vypravit kdykoliv během roku i teď v únoru. Vždycky je ale lepší objednat se předem. A dobrá zpráva pro milovníky korálků na závěr? Můžete tam navštívit i kreativní korálkovou dílnu, třeba na dvě hodiny se usadit, zkusit svůj um a vyrobit si náhrdelník nebo jinou krásu co by suvenýr.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio