Ústecké muzeum oslaví 140. výročí založení dvěma velkými výstavami

21. únor 2016

Muzeum založil ho místní spolek průmyslníků, teprve během druhé světové války přešlo muzeum pod správu města.

Není proto divu, že muzeum oslaví své narozeniny dvěma velkými výstavami. Jedna bude věnovaná dílu malíře Ernsta Gustava Doerella. Jeho krajinomalby totiž patřily mezi první exponáty muzea.

Další výstava připomene výročí paroplavby na Labi. Před sto osmdesáti lety totiž připlul první parník z Drážďan do Děčína a o pět let později jiný parník z Prahy do Ústí nad Labem.

Tuhle událost přirovnal ředitel muzea Václav Houfek ke kosmickým letům: „To bylo shromáždění lidu, asi jako když letěli astronauti na Měsíc,“ popisuje.

O výlety po Vltavě byl zájem před 150 lety i nyní

Tehdejší výkřik techniky pak pomohl městu v dalším průmyslovém rozvoji. „Blízko byly uhelné doly, takže Ústí se stalo místem, kde se s uhlím nejen obchodovalo, ale také parníky doplňovaly uhelné zásoby,“ vysvětluje Houfek, „To pomohlo Ústí nad Labem, aby se z téměř venkovské díry stalo průmyslovým městem a kolem roku 1900 největším přístavem Rakousko – uherské monarchie.“

Výstava věnovaná paroplavbě začne v červnu. Budou tam představeny dochované památky k ústecké paroplavbě, dokumenty, modely parníků a parních strojů i související exponáty, jako jsou parní jeřáby.

Výstava chce osvěžit také jednu legendu: „Mezi ústeckými šífáky a starousedlíky se mluví o lodi potopené v Labi před více než půl stoletím. My se budeme snažit tento ústecký Titanic najít,“ usmívá se ředitel Houfek.

Další velkou výstavou budou obrazy malíře Ernsta Gustava Doerella. Právě jeho dílo se podle Václava Houfka stalo základem vznikajícího muzea.


Tato výstava začne v září, což je i měsíc, kdy bylo před sto čtyřiceti lety muzeum založeno.

autor: hau
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.