Šťavnatka pomrazka nebo slizák mazlavý? Jaká je nejlepší houba na nakládání?

24. březen 2016

Liberečtí houbaří nakládají všechny jedlé houby, které rostou v lese, a než začne ta pravá sezona, soutěží o to, která z nich je nejlepší. Na letošním 42. ročníku soutěže kralovaly čirůvka fialová nebo šťavnatka pomrazka a jiné prapodivné houbičky, které se málokdy objeví v košíku běžného houbaře.

Samotná soutěž vznikla v roce 1974. U zrodu stál Josef Sedláček z Liberce, předseda mykologického klubu. Netrvalo dlouho a soutěž se ujala ve všech koutech republiky. Dnes ji pořádají na dvě desítky mykologických klubů a kroužků.

„Soutěží se ve dvou kategoriích - v první kategorií jsou různé směsi a v kategorii druhé jsou už houbičky jednotlivé,“ upřesňuje pravidla soutěže Josef Sedláček, „všechny soutěžní sklenice se vzorky jsou zabalené v papírových sáčcích, aby si někteří porotci, kteří mají v soutěži své vzorky, nepoznali své sklenice.“

Čtěte také

V každém ročníku se vzorky nakládaných houbiček boduji ve stupnici od nuly až do deseti bodů, a nejinak tomu bylo i letos.

20členná porota se skládala z odborníků i z laiků. „To je dobře, protože chutě jsou různé, a o to zajímavější jsou vítězné vzorky,“ konstatuje Sedláček.

A jak to nakonec dopadlo? Jiří Hudeček zvítězil v první kategorii s ryzcem pravým s přídavkem. Ve druhé kategorii se z prvního místa radoval pan Josef Sedláček, který porotu zaujal strmělkou mlženkou. Do celostátního kola v Plzni ale poputuje i vzorek Jaroslava Burdy, který se umístil na druhém místě ve druhé kategorií s pařezníkem pozdním a slizákem mazlavým. Gratulujeme a držíme palce!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio