Zlaté české ručičky existují - mladý truhlář z Liberce uspěl v soutěži parketářů mezi profesionály!

25. březen 2016

Při svém studiu se věnuje truhlařině, přesnost v práci mohl ale Dominik Koďousek z Liberce ukázat i v jiné disciplíně – parketářství. Stačil dvoutýdenní zácvik a student Středního odborného učiliště nábytkářského v Kateřinkách mohl odjet na Mistrovství Evropy do italského Bolzana. A zažil tam nevídaný úspěch - skončil na čtvrtém místě, a to mezi profesionály!

„Ten úspěch jsem nečekal, byl jsem opravdu překvapený. Čtvrté místo mě potěšilo. Konkurence byla veliká, byli tam parketáři, kteří se tomu věnují třeba deset let,“ neskrývá nadšení Dominik.

Celkem čtrnáct soutěžících mělo za úkol během šesti hodin vytvořit speciální obrazec, zadání parketáři dostali až na místě. „Měli jsme parkety různého druhu – merbau, dub a javor. Z toho jsme tvořili obrazec, vypadalo to jako kytice,“ vysvětluje student z libereckých Kateřinek.

Nejvíc se Dominik Koďousek bál broušení parket, i s tím si ale nakonec poradil. „Ty parkety jsem předtím brousil jen jednou, a to přímo v Praze. Navíc to trvalo zhruba pět minut,“ vypráví Dominik.

Dominik Koďousek prohlíží svůj výtvor

Perfektní výsledek těší také vedení školy v libereckých Kateřinkách. Nejcennější je podle ředitele školy Václava Tichého fakt, že byl Dominik schopen konkurovat opravdovým profesionálům.

„Dominik dělá obor Truhlářství se zaměřením na umělecké truhlářství, naučil se tedy dělat intarzie a inkrustace, takže je zvyklý na přesnou práci,“ vysvětluje si Dominikův úspěch Václav Tichý.

Pro Dominika to ale nebyla první soutěž. Na podzim loňského roku dokonce získal titul Truhlář roku!

autor: Michaela Vlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.