16. prosinec: nejslavnější „Krušnohorec“ a vynález tranzistoru

16. prosinec 2017

Dneska je sobota, 16. prosince. Svátek má Vratislav a pranostika radí: O svaté Albíně schovej se do síně. Nevím sice, co to znamená, ale zřejmě se tím myslí, zůstat pěkně v teple.

Jak dnešní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1989, v sametovém roce, to bylo 15,2 ˚C a nejnižší naopak v roce 1808, minus 19,1 ˚C. Pěkný samec, to máme dneska lépe, co říkáte?

Jestli máte rádi písničky Karla Gotta, ve valné většině z nich slyšíte krásný zvuk piána Rudolfa Rokla. Narodil se právě 16. prosince 1941 a k orchestru se dostal zvláštní náhodou. V polovině 60. let zaskočil za zraněného kolegu Jaromíra Klempíře, odjel společně s Karlem Gottem na půl roku do USA, kde oba společně vystupovali v Las Vegas. No a po návratu z USA se již natrvalo stal členem Orchestru Ladislava Štaidla.

Měli jste doma někdy tranzistorák? Já myslím, že ano. Tak si ho schválně vybavte, protože jste ho vlastnili díky objevu tranzistorového jevu. Efekt byl objeven a tranzistor vynalezen 16. prosince 1947 v Bellových laboratořích týmem ve složení William Shockley, John Bardeen a Walter Brattain.

Za tento objev jim byla roku 1956 udělena Nobelova cena za fyziku, jednalo se o velmi významný objev, který vedl k tomu, že třeba přenosná rádia se vešla div ne do kapsy a nemusely se žhavit elektronky

autor: Petr Beran
Spustit audio