16. únor: založení Sokola a komik z Návštěvních dnů

16. únor 2018
Stalo se dnes

Dneska je pátek 16 února, svátek slaví Ljuba, a já vás pozdravím trochu netradičně: „Nazdar!“ A „Tužme se!“ Říká vám to něco?

Už se trochu pozapomíná, že pozdrav nazdar zavedli v zemích českých sokolové. Ano, právě 16. února roku 1862 vznikla tělocvičná organizace, zkráceně zvaná jako Sokol. Historii má za sebou bohatou a přežila i neslavné období komunismu, kdy byla u nás zrušena.

Ale ani tehdy se mnoha tělocvičnám po různých městech, a nejen na severu Čech, nepřestalo říkat sokolovna. I vy možná ještě doma ve skříni najdete kroj po dědečkovi. Je jen dobře, že historie Sokola se u nás píše dál.

Dnes bych Vám také rád připomněl učitele dějepisu, který nás dokázal mnohokrát rozesmát. Před 14 lety nás totiž opustil Miloslav Šimek. Vynikající komik měl být skutečně původně učitelem dějepisu. Pracoval chvíli i jako účetní, či jako skladník sanitární keramiky. Naštěstí se ale na vojně setkal s Jiřím Grossmanem, a tak mohl díky úspěchu Návštěvních dnů hodit kariéru skladníka za hlavu. A pro nás to znamenalo pořádnou porci smíchu. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.