Svatební šaty z igelitových pytlíků? Ano, ale nesedat, směje se liberecká návrhářka

4. květen 2016

Čtyři stovky igelitových pytlíků, perleťových knoflíků a perliček stačily návrhářce Zuzaně Sobkové z Liberce k výrobě dvou originálních šatů. Jedinou nevýhodou je, že se v nich nedá sednout. Důvod je prostý - spodní část originálních šatů tvoří na dvě stovky nafouknutých svačinových igelitových pytlíků.

„Jsou plné bacilů, protože v době, kdy jsem je nafukovala, tak jsem ležela doma s chřipkou,“ směje se nápaditá návrhářka Zuzana Sobková, která se po absolvování Technické univerzity v Liberci, obor textilní návrhář a technolog, rozhodla doplnit si své vzdělání na středním odborném učilišti v oboru krejčová.

„Z pytlíků se dá udělat úplně všechno, dají se zmačkat, nafouknout, rozstřihnout, nalepit…“ nemůže si Zuzka, na rozdíl od ekologů, své oblíbené igeliťáky vynachválit.

„Dokonce jsem na jedny šaty vymyslela takovou zvláštní ozdobu - pufínky, což jsou papírová kolečka, na kterých jsou nalepené zmačkané igelitové pytlíky,“ dodává Zuzana Sobková, která se ve světě módy určitě neztratí.

Potvrdila to už její minulá kolekce, kterou tvořily šaty, připomínající zaniklé slavné budovy Liberce.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.