„Rodina je místo, kde může být každý sám sebou,“ říká matka pěti dětí

17. květen 2016

Jsou 12 let manželé a mají 5 dětí. Kdybyste čekali, že budou uštvaní, vystresovaní a bez koruny v kapse, hádali byste špatně. Jsou usměvaví a v pohodě, a jak sami říkají, nemají si na co stěžovat.

Obrovská tolerance a přizpůsobivost. To je základ, na kterém fungují vícečlenné rodiny. Jak vypadá dělba práce v rodině s mnoha dětmi, jak je na tom rodina s penězi, a jaký mají denní režim?

„Ráno se vzbudíme a děti nás netahají z postele, protože si hrají spolu. Pak se nasnídáme a pak, protože máme domácí školu, máme vzdělávání. Následuje oběd a po něm má každý volno, i já mám volno. A odpoledne máme pokaždé něco – nějaký ten kroužek nebo návštěvu. Pak je večeře a po ní se jde spát,“ popisuje ve zkratce den rodiny Michaela Malevičová.

Zatímco ona vaří a vyučuje děti, její muž vydělává. Kdo by si ale představoval, že musí pracovat od rána do noci, ten by se mýlil. „Pracuju z domova. Dělám ráno a pak večer. Přes den mám ale volno. To dělám něco na baráku, starám se o zvířata nebo jsem s dětmi, podle toho, co je potřeba,“ popisuje Marek Malevič.

Díky tomu, že pracuje z domova, rodina se pravidelně schází u stolu nejen při snídani a při večeři, ale i při obědě. „Pro mě to je důležité, aby byla rodina pohromadě, Většinou snídáme, obědváme i večeříme společně,“ potvrzuje Michala Malevičová.

A co si manželé Malevičovi představují, když se řekne „rodina“? „Dva dospělí a kolem děti. Hodně dětí,“ říká Marek a Michaela doplňuje: „Asi ty pocity, ty vztahy a to, že rodina je místo, kde každý může být sám sebou a ví, že ho za to neodkopnou.“

Asi si myslíte, že takový rodinný model si manželé přinesli z původních rodin, ve kterých žili jako děti. Pan Malevič možná, sám je ze čtyř dětí, ale paní Malevičová rozhodně ne. A přestože vyrůstala jako jedináček jen s maminkou, ve velké rodině funguje úplně přirozeně.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio