VIDEO: 10 000 muzikantů naráz zahrálo Ódu na radost. Mezi nimi i hudebníci z Litvínova

25. květen 2016

Vypadalo to skoro jako olympiáda. Velkolepé zahájení Evropského festivalu uměleckých škol proběhlo v aréně, která normálně patří býčím zápasům. 10 000 muzikantů hrálo naráz Ódu na radost, hymnu Evropské unie.

„Bylo to úžasné. Takovou masu muzikantů jsem ještě naráz hrát neslyšel,“ říká ředitel litvínovské Základní umělecké školy Jaroslav Sochor.

Muzikanti ze všech evropských států dostali různě barevná trička ‒ co stát, to barva, noty a pak už jen pokyn od dirigenta. „Dole na ploše, kde se normálně koná korida, byl domácí, španělský orchestr, na který se všichni se ostatní navázali,“ vysvětluje Sochor.

Z Litvínova jelo české barvy reprezentovat 55 muzikantů. Většina z nich hraje ve velkém dechovém orchestru a také v Junior Big Bandu, který se ve Španělsku předvedl pod vedením dirigenta Františka Krtičky. „František od pořadatelů zjistil, že si zhruba před rokem zkusili takovou generálku. Hrála plná aréna. Jenže moc dobře to nedopadlo. Přesto to s námi riskli,“ vysvětluje Sochor, který toho už v muzice zažil hodně, ale tahle španělská koncertující masa udělala dojem i na něj.

Litvínovští si odvezli ještě jeden skvělý zážitek. Jako jediní Češi si zahráli na závěrečném festivalovém koncertu. „Každý stát měl poslat nějaké hráče. My jsme vybrali naše alťačky, Barču a Lendu,“ říká ředitel. Obě mladé saxofonistky se pak postavily na pódium před lidmi zaplněnou pláž ve městě Donostia – San Sebastian.

„Bylo to nádherné i trochu děsivé. Všude, kam jsem se podívala, byli lidi. Úžasně početné publikum,“ líčí plážový koncert Barča. „Já myslela, že nás nějak začlení do orchestru, ale oni nás vystrčili dopředu, takže jsme byli všichni vidět,“ líčí situaci osmičlenné saxofonové sekce, kterou kromě dvou dívek z Litvínova tvořili ještě dvě Slovenky, dva Němci a dva Rakušani.

Evropský festival uměleckých škol ve Španělsku

Litvínovská ZUŠ se festivalu Emusik pravidelně účastní od roku 2000. Koná se každé dva roky. Jen tentokrát byla pauza čtyřletá. Pořadatelství se střídá. „Rád bych dostal festival do Čech, ale není jednoduché takové množství lidí někde levně a přitom slušně ubytovat, tak uvidíme,“ říká Sochor.

Spustit audio