Mladému losímu páru se v chomutovském zooparku daří. Za dva roky mají už dva potomky

15. červen 2016

Tříletý majestátní samec s neskromným jménem Maximus se letos stal už podruhé otcem. S družkou Nette, původem s Belgie, tak navázal na bohatou historii chovu losa evropského, kterou v Chomutově přetrhla chovatelská tragédie.

„Na otravu nám uhynul chovný pár, který tu žil dlouho a měli jsme ho rádi,“ říká mluvčí parku Martina Pelcová. „Atilla a Alenka se otrávili tisem. Někdo jim ho, asi nevědomky, hodil do výběhu, aby jim zpestřil stravu. Oni jedovatý tis neznají, takže ho sežrali a otrávili se. Alenka byla v té době vysoce březí,“ vzpomíná na smutnou událost z roku 2013.

Nový chovný pár losů se sžil velmi rychle. Už loni na jaře překvapilo chovatele narození prvního potomka. Letos už přírůstek všichni čekali.

„Ve čtvrtek po příchodu k losům jsem zjistila, že se losice zdržuje v zadní části výběhu a šla jsem ji zkontrolovat. Našla jsem samici a mládě. Bylo už suché a v pořádku,“ popisuje první setkání s letošním mládětem chovatelka losů Petra Zálešáková a pokračuje: „Narození mláděte jsme očekávali. Ještě den před porodem si samice přišla pro krmení. Měla již velké bříško a naběhlé vemínko.“

Jde už o druhé Nettino mládě a stará se něj vzorně. Když je klid, vodí ho i do přední části výběhu, takže ho návštěvníci mohou vidět třeba při ranním krmení.

Mládě losa evropského

„Starší sourozenec už s rodinou nebydlí,“ vysvětluje Pelcová, proč jsou rodiče s novorozeným klukem ve výběhu sami.

Los je vzácné zvíře a jeho chov je evropsky koordinován, takže loňský losí odchovanec už dělá radost lidem v někde v Evropě. Než do světa poputuje i letošní losí přírůstek, můžete ho vidět v expozici za velkým rybníkem v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově.

Spustit audio