Je to mazel, říká o lišce Míně její opatrovatel Petr Slaba

20. červen 2016

Pes, kočka, morče nebo i pavouci a hadi – lidé ve svých domácnostech chovají různé domácí mazlíčky. Už jste ale slyšeli o někom, kdo má doma lišku? A navíc mazlivou? Myslivec Petr Slaba z Dubé na Českolipsku se takovým unikátem může pochlubit. Zvíře, které je velmi často vzpomínané v bajkách, má doma už přes rok.

Malé lišče spolu s jeho sourozenci našel Petr Slaba při procházce se svým psem. Mámu hladových mláďat našel mrtvou, a tak vzal jejich osud do svých rukou. Dvě liščata pak ze zařízení, kde chvíli přebývala, utekla, dvě jsou teď v domácnostech myslivců.

Chov lišky: Potřebujete čistotu i několik povolení

A jak vypadá taková péče o lišku? Není to nic jednoduchého. „Ta liška musí být udržována v čistotě, musíte na ni mít veškerá povolení od životního prostředí, z veterinární stanice. Stále je to divoké zvíře, které se nedá úplně ochočit,“ říká Petr Slaba.

Strava pro lišku? Mína má ráda „pacholíčky“

Lišku Mínu si "pochovala" i liberecká redaktorka Českého rozhlasu Sever Michaela Vlková

Co se týká stravy, ta je u lišky téměř shodná se psí. Liška Mína prý dostává maso, zvěřinu, ovoce i zeleninu. Nechybějí ani psí granule. „Má strašně ráda „pacholíčky“ třeba, to je taková zajímavost,“ říká s úsměvem chovatel lišky.

Lišku do domu – veselo v chalupě!

Petru Slabovi a jeho rodině se, od té doby co mají doma Mínu, převrátil život vzhůru nohama. Veselých příhod s liškou je prý celá řada. „Když třeba byla menší, ráda překusovala kabely, všude vyleze, je to strašně hbité, mrštné, zvědavé zvíře, prostě klasická liška,“ vypráví Petr Slaba. Své lišce myslivec z Dubé postavil i útulné bydlení, mazlíček rodiny prý ale raději tráví čas s lidmi.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio