Na kvalitní regionální zeleninu a ovoce v bedýnkách si zvykli i lidé na severu Čech

28. červen 2016

Zeleninu a ovoce bychom měli každý den zařadit do svého jídelníčku. V Děčíně můžete na objednávku získat i přepravku plnou opravdu čerstvé zeleniny, která je sklizená jen den předtím v zelinářské a ovocnářské oblasti na Litoměřicku.

„Pěstuji ovoce, pak i něco ze zeleniny ‒ brambory, červenou řepu, dýně hokaido… Udělali jsme tzv. bedýnkovou rozvážkovou službu, kde lidi si můžou přímo od nás nakoupit zeleninu a ovoce z naší produkce nebo od kolegů zelinářů. Lidé se tak dostanou k čerstvé zelenině z našeho regionu, samozřejmě v takovém stavu, že je to, jako kdyby si ji třeba včera utrhli na zahrádce,“ popisuje soukromý zemědělec Jan Čuda.

Čerstvou zeleninu si mohou vychutnat lidé nejenom v Děčíně a v Ústí nad Labem. Zelinář Jan Čuda po objednávce odveze zeleninu i do Litoměřic, Teplic, Mostu, Litvínova a Jirkova. Lidé si také mohou vybrat ze dvou druhů bedýnek menší a větší.

Jan Čuda dodává svou zeleninu i do marketů. Podle něj i v nich sice koupíte dobrou zeleninu a ovoce, ale nikdy nebude opravdu čerstvá. „I když se snaží sebevíc a mají velice přísná pravidla, jak s tou zeleninou nebo ovocem zacházet, tak nejsou schopni udržet tu kvalitu. To prostě nejde.“

Lidé jsou za bedýnky rádi

Pestrobarevná zelenina a jedlé květy.JPG

„Tak já jsem spokojená moc, beru pravidelně, a teď máme malé miminko, tak aspoň dostává zeleninu pořádnou a tady z naší oblasti,“ popisuje odběratelka zeleninových bedýnek Pavlína Kučerová.

Stálí zákazníci vlastně nikdy dopředu nevědí, co taková zeleninová bedýnka bude v následujícím týdnu obsahovat. Pavlíně Kučerové to ovšem nevadí.

„Nevíme to přesně, ale nevadí to, aspoň ochutnám třeba něco, co bychom si běžně v krámě třeba nekoupili a zkoušíme další a další zeleninu. Se zeleninou z marketu se to nedá srovnat. Minulý týden jsem měla okurku z krámu, ta neměla skoro vůbec žádnou chuť. Zatím co tyhle z bedýnky jsou opravdu výborné.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.