Zmrzlinářka z Českolipska kvůli zmrzlině skoro nespí, energii dobíjí od zákazníků

12. červenec 2016

Tvrdí, že spí jen několik hodin denně a to proto, aby připravila nejroztodivnější druhy zmrzlin. Od tradičních sladkých ovocných, přes alkoholové, čabajkové až třeba po tu, co chutná jako zmražená svíčková. V nenápadné cukrárně ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku můžete potkat Ivanu Jablonovskou, která má ráda kolem sebe hodně lidí a miluje, když ji zákazníci dobijí energií.

Jak se stane, že člověk začne vymýšlet vlastní zmrzlinu? „Začalo to tím, že jsem jednou měla hodně jablek. No, tak co s nadbytkem jablek – udělat štrúdl. Ale vzhledem k tomu, že v domácnosti nemám čas vařit a péct, tak jsem udělala štrúdlovou zmrzlinu,“ vzpomíná usměvavá zmrzlinářka. „Chlap má rád maso, tak si dá čabajkovou zmrzlinu, k tomu si dá studené pivo,“ pokračuje.

Mrkvová aniž byste vtipkovali

Ve Stráži pod Ralskem si můžete do kornoutku nadiktovat i máslovou, chlebovou, křenovou, koprovou, hořčicovou nebo s příchutí moravského uzeného.

Koprová, mrkvová, chlebová. Do kornoutku si můžete poručit podle svých chutí a odvahy

Splněný sen i tvrdá práce

Zmrzlinářka Ivana Jablonovská je původním povoláním prodavačka smíšeného zboží. „To byl můj dětský sen, vždycky jsem chtěla prodávat, lidi mě dobíjejí a mám z toho obrovskou radost,“ říká Ivana.

Jenže prodávat zmrzlinu, to není jen tak – výroba chlazené dobroty znamená i pěknou dřinu. „Trávím tu veškerý čas, já už ve zmrzlinárně v podstatě bydlím,“ říká s úsměvem zmrzlinářka, která laskominu vyrábí po nocích. „Vyrábím každou noc, zdřímnu si na dvě hodiny a zase znovu,“ popisuje.

Alkoholické zmrzliny a peprné historky!

„Když jsme poprvé udělali alkoholovou zmrzlinu, která je opravdu s obsahem alkoholu, přijelo auto, z něj vylezla paní a prohlásila, že je z Moravy a že si dá slivovicovou,“ líčí Ivana Jablonovská a dodává: „Dala si tři kopečky a vzhledem k tomu, že venku bylo sluníčko a teplo, pak tancovala na silnici a nemohli ji dostat zpátky do auta.“

Ve zmrzlinárně Ivany Jablonovské ale kromě neobvyklých druhů zmrzlin najdete i ty tradiční
Spustit audio