Ochránce turistů Jizerských hor? Náčelník horské služby pomáhá v nesnázích

13. červenec 2016

Chodí nejčastěji v červeném, na rukávu mu nikdy nechybí služební znak. Umí ošetřit rozbité koleno, spustit se do nepřístupného terénu na laně z vrtulníku, poradit, kudy vede cesta nebo pomoci při uštknutí hadem. Řeč je o náčelníkovi Horské služby Jizerských hor Reném Mašínovi.

René Mašín se spolu se svým týmem stará o to, aby byli návštěvníci Jizerských hor nejen spokojení, ale také v bezpečí. Horská služba je nablízku v případě nouze, ale i tehdy, když chcete třeba jen poradit, odkud je nejkrásnější výhled.

„Lidé mě můžou v létě potkat v Jizerských horách, kde zachraňujeme životy, ošetřujeme úrazy, ale jsme i v terénu, abychom prošli cesty a věděli, v jakém jsou stavu,“ popisuje René Mašín.

Horský ochránce i „průvodce“

Pomoc záchranářů přichází v nepříjemných situacích – při bloudění nebo po zranění v horách. „Ne, že bychom se s lidmi chtěli potkávat v těžkých chvílích. Jsme schopni poradit i co se týče cest a pěkných turistických míst,“ říká náčelník horské služby.

Během letní sezóny horští záchranáři nejčastěji zasahují u zranění cyklistů. „V Jizerských horách to jsou pády cyklistů, ale velkým procentem jsou i úrazy při pěší turistice jako jsou například zlomeniny dolních končetin.“

Jste v úzkých? Volejte 1210!

Horští záchranáři vám v Jizerských horách pomohou třeba i po bodnutí hmyzem a následné akutní alergické reakci nebo po uštknutí hadem. „Řešíme v součinnosti se zdravotní záchrannou službou i uštknutí zmijí, kterých je v Jizerských horách v létě velký počet,“ říká Mašín.

Pokud budete potřebovat pomoc horské služby, telefonní číslo najdete na rozcestnících. „Tam je uvedeno telefonní číslo na horskou službu, které platí celorepublikově, je to 1210,“ zdůrazňuje Mašín a uzavírá: „Doporučujeme lidem, aby si toto číslo uložili do telefonu, ale i s mezinárodním formátem – v tomto případě +420 1210.“

autor: sas
Spustit audio