Kousek Japonska na Liberecku: Tradiční japonský papír vyrábí papírník ze Zdislavy

15. červenec 2016

Dokáže vyrobit proslulý japonský papír postaru – klasickou technikou. Řeč je o Michalu Gorcovi ze Zdislavy u Liberce. Tradičním způsobem tak v jeho malé ruční papírně vznikají archy kvalitního ručního papíru, který vyniká lepšími mechanickými vlastnostmi i trvanlivostí.

Zcela specifickou papírnickou dovedností je pak výroba tradičního japonského papíru, častého interiérového doplňku japonských domácností, médiu pro japonskou kaligrafii, nebo papírové skládanky origami.

Učení u japonského mistra!

Tradiční japonský papír washi se Michal Gorec naučil připravovat přímo v Japonsku od tamního mistra, pana Kobajašiho. „Pan Kobajaši pro mě byl vždycky takový papírnický idol, to setkání bylo velmi neformální, všechno mi ukázal,“ vzpomíná Michal Gorec na setkání s japonským mistrem.


Papír prý pochází z Číny. První dochovaná zmínka o něm je spojena s císařským úředníkem Tsai-Lunem z roku 105 po Kristu. Papír, který je dnes doma na všech kontinentech, je však pravděpodobně mnohem starší. V Evropě je znám od středověku, kam se dostal prostřednictvím Arabů. První papírny proto vznikaly ve Španělsku, odkud se pak šířily do Itálie a Francie i do Čech.

Kousek Japonska v Čechách

Japonský papír washi se připravuje technikou, která se nezměnila po stovky let. Metoda výroby ručního papíru vznikla v Číně, a poté se spolu s tradicí výroby hedvábí rozšířila do Japonska. Ruční papír vyráběný touto metodou se stal neoddělitelnou součástí tamější kultury a života. Michal Gorec si tak díky nabytému umění část Japonska přinesl do Čech.

Stínidlo lampy vyrobené z tradičního japonského papíru

„Pro Japonce je to velmi široké médium, do Japonska se papír dostal v šestém století z Číny, Japonci ale metodu výroby ručního papíru zdokonalili, začali používat lýko z morušovníku, bambusové síto a až dodnes zůstala technika stejná. Dokonce byla zapsána do UNESCO,“ podotýká zdislavský papírník.

autor: David Hamr
Spustit audio