Světově jedinečnou výstavu bižuterie si můžete prohlédnout v Jablonci

19. červenec 2016

České rodinné stříbro na jediném místě a k tomu neuvěřitelné historky o výrobě skla, minulosti i současnosti bižuterie a spousta kuriozit? To nabízí muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Muzea skla a bižuterie ukazuje to nejkrásnější, co může české umění a průmysl nabídnout. A navíc se nemusíte jen dívat. V muzeu je sklo, které krásně voní a jsou tam také exponáty pro děti, u kterých není zakázáno, ale přikázáno se dotýkat.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

„Stálé expozice máme dvě, jedna je věnovaná českému sklu – to je největší expozice skla v republice, druhá je expozice bižuterie, která je jedinečná ve světovém hledisku,“ říká Petr Nový a pokračuje: „Jestli chce někdo vidět dvě rodinná stříbra pohromadě – sklo a bižuterie, tak dobrá destinace je Jablonec nad Nisou.“

Skleněný triumf z Tour de France

Přes léto se můžou návštěvníci podívat mimo jiné na česko-polskou výstavu Femme Fatale představující práce žen – sklářek. A také na jednu „třešničku na dortu“. „Máme i tradičně exponát extra, kde bude předvádět trofej z loňského ročníku Tour de France,“ popisuje Nový.

Korálkový vláček a akvárko

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je otevřené denně - dokonce i v pondělí, kdy bývají jiná muzea a galerie zavřené.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Akvárium s rybičkami z korálků, hýbací zrdcadlová stěna, korálkový vláček – i takové zajímavosti najdete v jabloneckém muzeu skla a bižuterie, kde se líbí nejenom dospělým, ale i dětem.

autor: sas
Spustit audio