Dospělý člověk by měl denně vypít 2 až 3 litry vody. Káva a čaj se nepočítají!

21. červenec 2016

V létě vyrážejí záchranáři častěji k pacientům, kteří mají zdravotní potíže kvůli nedostatku tekutin. Normálně by měl každý dospělý člověk během dne vypít dva ž tři litry vody. V horku bychom ale měli pít ještě víc. Kvůli vysokým teplotám totiž přicházíme o tekutiny mnohem rychleji.

„Ve chvíli, kdy je nízký cirkulující objem tekutin, tak se projeví nedokrvování tkání – nízký tlak s motáním hlavy. V horším případě i se selháváním orgánů, nedokrvení mozku, selhávání ledvin,“ říká Zdeněk Holý, kardiolog českolipské nemocnice, co hrozí lidem, kteří nedodržují pitný režim.

Embolie a mozkové příhody kvůli nedostatku tekutin

„Může se projevit do té doby maskovaná angína pectoris. Druhým vážným rizikem je zahuštění krve se zvýšením krevní srážlivosti, a tím pádem s rizikem periferní nebo centrální embolizací, typických cévních mozkových příhod, embolizací do končetin, orgánů,“ varuje lékař.

Rizikové skupiny? Senioři i děti

Dehydratací jsou v teplém počasí ohrožené především některé skupiny lidí. „Jsou to staří lidé, kde je pocit žízně potlačen v důsledku věku. Jsou to lidé se srdečním selháváním a děti. Ty pocity mohou být plíživé. Může to být pocit rozladu, nevýkonnosti, slabosti v důsledku nedokrvování mozku,“ říká Holý.

Děti, senioři a lidé se srdečním selháváním patří k rizikovým skupinám, pitný režim by měli důsledně dodržovat

Záchranáři každoročně v létě vyjíždí k lidem, kteří kolabují v důsledku nedostatku tekutin.

„V tomto období je skutečně zvýšený počet výjezdů. Příkladem je konec letošního června, kdy jsme měli pěkné počasí, a záchranná služba zasahovala během tří dnů u pětadvaceti pacientů, kteří měli kolapsový stav, který měl přímou souvislost s teplem venku a sníženým příjmem tekutin,“ potvrzuje Lenka Moravcová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Pijme průběžně! Vodu a minerálky

Podle nutriční terapeutky českolipské nemocnice Jiřiny Hlávkové není složité případným problémům zapříčiněným nedostatkem tekutin v teplých dnech předcházet: „Je třeba myslet na pitný režim. Část tekutin se totiž odpaří pokožkou.“

Důležité je také přijímat tekutiny průběžně. „Denní příjem je dva až tři litry podle toho, v jakém prostředí se člověk pohybuje. Nemá se nahradit kávou nebo silným čajem, protože mírně odvodňují, ale spíše neslazenými tekutinami jako jsou přírodní minerální vody nebo kohoutková voda,“ doporučuje nutriční terapeutka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.