35 záchranářských psů se svými páníčky nacvičovalo v hlubinném dole záchranu horníků

4. srpen 2016

„Revír, Ursone, revír,“ dává povely 13měsíčnímu erdelteriérovi jeho páníček. Mladý pes po chvíli štěkotem označí figuranta schovaného za deskami. Jako odměnu dostává buřtík a velkou pochvalu. „Urson je ještě štěně. Vypadá sice jako dospělý pes, ale je to mládě, které se stále učí,“ vysvětluje váhavý postup svého psa zkušený kynolog.

Ve skupině, která trénovala v hlubinném dole Centrum na Mostecku, je takových psů celá řada. „Je tu 35 psů a psovodů. Mezi nimi jsou zkušení záchranáři i začátečníci, kteří se teprve učí co a jak,“ říká Miloslav Fencl z mostecké psí školy Rastava, která cvičení dole v dole pořádá.

Cílem jsou dva připravené okruhy se dvěma ztracenými horníky v hloubce 168 metrů pod zemí. Pro většinu psů už je stres cesta dolů pod zem. Klec v těžní věži není zrovna přátelské prostředí.

Čtěte také

Vladimíra Bártová si svého svěřence raději bere do náručí. Je mezi čtyřnohými záchranáři ten nejmenší. „Je to bostonský teriér,“ říká panička hrdě o drobném černobílém pejskovi, který má na sobě svítící kšíry. Ve tmě v dole se budou hodit. „Mívali jsme boxery, kteří měli záchranářský výcvik, a tak jsme to zkusili i s tímhle drobkem.“

Nejdůležitější je absolutní důvěra mezi páníčkem a záchranářským psem

Naučit psa dovednostem záchranáře trvá různě dlouho. Záleží nejen na talentu psa, ale i na schopnostech páníčka.

Záchranářští psi cvičili v hlubinném dole

Vztah mezi psem a člověkem je při práci záchranářů ten vůbec nejdůležitější. „Musí mi bezmezně věřit,“ říká majitelka fenky s půvabným jménem Alice Skočdopolová.

„Je nervózní a nesvá, protože je v neznámém prostředí. Ale je tu se mnou. Vzájemně se uklidňujeme. Ona si to zkusí. Dobře to dopadne. Dostane odměnu a pochvalu a bude mít radost. A až se příště dostane do podobné situace, bude vědět, že když se na mě spolehne a bude poslouchat a dělat co umí, bude všechno v pořádku,“ vysvětluje princip záchranářské práce drobná dáma s oddanou Alicí u nohy.

Každý pes má na nalezení ztraceného horníka zhruba deset minut. Na trasu se pes vydává pouze se svým psovodem. Ti nejzkušenější bez vodítka. Černá fenka s rolničkou na obojku proběhne chodbu příliš rychle. Stojící a klábosící lidi na konci chodby míjejí zcela bez zájmu a vracejí zpět. Při cestě zpět už zavaleného nemine. Označí ho štěkotem a sklízí zaslouženou pochvalu.
Psi prokazují, že v některých dovednostech jsou prostě naprosto nenahraditelní. Je to obdivuhodná podívaná. Naštěstí jen na zkoušku, ale přesvědčivě.

Spustit audio