První pomoc? Stabilizovaná poloha je passé, základ je umělé dýchání

13. září 2016

První pomoc může v životě potřebovat každý a každý by ji taky měl umět poskytnout. Ovšem co jsme se naučili v mládí ve škole, autoškole nebo v zaměstnání, už dnes nemusí platit. Například stabilizovaná poloha je již minulostí a umělé dýchání vlastně také. Přesto poskytnutí první pomoci zůstává povinností, ke které je ale řada lidí lhostejná.

„Laická veřejnost se většinou bojí první pomoc poskytnout, protože má strach, že tomu člověku ještě víc ublíží,“ říká lektorka první pomoci Nikola Hušková a doporučuje: „Stačí zachovat chladnou hlavu a zdravý rozum. Pokud pozorujete něco vážnějšího než odřené koleno, zavolejte sanitku.“

Každých pět let změny

Zásady první pomoci se podle lektorky mění prakticky každých pět let, kdy vycházejí nová doporučení, nové postupy, na kterých se shodli přední odborníci. Podle nejnovějších zjištění a nutnosti chránit zachránce již není nutné poskytovat umělé dýchání.

„Když někam půjdete, tak u sebe sotva budete mít resuscitační roušku a rukavice,“ říká lektorka a pokračuje: „Druhým důvodem je, že bylo prokázáno, že dospělý člověk má navázáno v krvi tolik kyslíku, že při pouhé resuscitaci, tedy stačování hrudníku, stačí na půl hodiny.“

Na stabilizovanou polohu zapomeňte

Kurzy první pomoci pořádá například jablonecký Český červený kříž

Pokud umělé dýchání zvládáte, tak samozřejmě jeho poskytnutím nic nezkazíte a zvýšíte šanci postiženého na přežití. Změny se týkají i třeba známé stabilizované polohy, kdy řada lidí pamatuje, že se jedna ruka člověka dává za tělo. V takovém případě se s postiženým ale špatně manipulovalo při nutnosti opět zahájit oživování.

„Podle nových guideline se stabilizovaná poloha již neprovádí a postižený se nechává v poloze na zádech,“ uzavírá Nikola Hušková, lektorka kurzů první pomoci, které můžete absolvovat třeba v jabloneckém Červeném kříži.

Spustit audio