Posvícenské koláče? Důležité jsou kvalitní suroviny a poctivá ruční práce

29. září 2016

Kvalitní mouka, kvasnice a ruční práce. Těchto pár základních věcí stačilo našim babičkám a prababičkám k pečení vynikajících posvícenských koláčů. A vlastně i dnes je to základem úspěchu výjimečné dobroty, která byla vrcholem posvícenských hostin.

Svou bohatostí se posvícenské hostiny blížily stavebním. „Podávalo se až šest chodů, ale ty koláče byly nejdůležitější,“ říká Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově, etnografka a také kuchařka, která posvícenské koláče peče podle starých receptů.

Sváteční pečivo z pšeničné mouky bylo slavností

Posvícenské koláče se pekly nadvakrát. Nejdříve takzvané zváče, jimi se zvali sousedé, příbuzní a známí na sousedskou oslavu posvícení, a potom se pekly koláče, které se konzumovaly na závěr posvícenské hostiny. Děvčata je rozdávala chlapcům, se kterými chtěla tančit na posvícenské zábavě.

„Peklo se až ze šesti korců mouky, což je řekněme šest pytlů dobré pšeničné mouky, protože to sváteční pečivo se na rozdíl od běžného denního peklo pouze z pšeničné mouky,“ vysvětluje Jakouběová.

Jestli chcete mít posvícenské koláče obzvlášť chutné, sáhněte po surovinách v lepší kvalitě

Smetana, máslo, rozinky

Těsto se zadělávalo máslem, některé druhy dokonce i smetanou. Přidávaly se rozinky a další nejlepší a nejdražší suroviny, které zrovna statku byly. V našem regionu je posvícenských koláčů celá řada druhů. Na Železnobrodsku třeba skládanky, na Mladoboleslavsku drcny a samozřejmě téměř všude klasické kulaté.

Kecaný koláč z kynutého těsta

Vladimíra Jakouběová nejraději peče koláč kecaný. „Tomu se skutečně říká kecaný koláč. Je to koláč, který se peče na plech z kynutého těsta, které vždy zadělávám máslem. Nádivka se střídá, lžičkou tam kladete lžičku máku, lžičku tvarohu a lžičku povidel,“ vysvětluje Jakouběová. Nejen že vznikne pěkná mozaika, ale když si ukrojíte čtvereček, tak na něm máte všechny tři nádivky.

Roboty? Není nad ruční zpracování

„Řada hospodyněk dnes zadělává těsto na elektrických hnětačích, já raději zadělávám kynuté těsto v ruce. Nejvíce ale záleží na těch surovinách. Je vždy lepší koupit kvalitnější mouku než tu úplně obyčejnou. A dobré zkušenosti mám s kvasnicemi krájenými na váhu,“ doporučuje zkušená kuchařka.

Posvícenské hostiny se rovnaly skoro těm svatebním

Posvícenské koláče lze péct bez problémů i v elektrické troubě. Je ale lepší nespoléhat se jen na techniku, ale pečení hlídat a případně otočit plech.

Spustit audio