Česnek nedávejte do lednice, to byste ho pohřbili, varuje zkušená pěstitelka

29. září 2016

Léčivá moc česneku je známá snad každému, a tak by jeho paličky neměly chybět v našich zásobách na zimu. Úspěšné skladování začíná už výběrem česneku, měl by být spíše přímo od pěstitelů a určitě nepatří uskladnit na stejné místo jako brambory nebo jablka.

„Česnek, který je zachlazený a kupujete ho z obchodu, nevydrží dlouho. Když opustí teplotu skladu, která bývá dva až tři stupně, a dostane se k vám do pokoje, tak začne vegetovat,“ vysvětluje Alena Mihulková, pěstitelka česneku z Podkrkonoší.

Při nízké teplotě česnek zazimuje a jak se dostane do tepla, je to pro něj pokyn začít růst, a tím ztrácí skladovací kvalitu a může i hnít. Pro skladování bychom měli volit paličky maximálně střední velikosti, aby byly dostatečně proschlé a vyzrálé, nejlépe přírodní cestou. To je další podmínka úspěšného skladování.

Pozor na vlhko a hlavně ne do ledničky!

Nejlepší skladování česneku? V copánku a suchu

Jak podotýká pěstitel česneku Jan Hradecký, najít vhodné místo pro skladování česneku není jednoduché a větší šance je v rodinných domech než v panelácích. „Česnek by měl být, kde není vlhko. To znamená nedávat ho do sklepa k bramborám či jablkům a v žádném případě ne do lednice. To byste ho pohřbili,“ varuje Mihulková.

Česneku svědčí copánky a sucho

Česnek spletený v copech je vhodné pověsit na zeď nebo na okno, volný dát do ošatky. Měl by být v prostředí, kde proudí vzduch a je sucho. Pěstitelé ze zkušenosti potvrzují, že takové místo lze nalézt i v paneláku a vydržte s česnekem až do další sklizně.

Chcete sázet česnek? Teď je ten správný čas!

Podzim není ale jen časem ukládání česneku, ale také časem jeho výsadby. Podle požadovaného množství a také polohy můžete s výsadbou začít již nyní jako pěstitelé z Podkrkonoší, v teplejších oblastech bude čas třeba ještě v listopadu.

„Ozimé druhy česneku stačí přes zimu zakořenit a natáhnout do sebe potřebné látky, což usnadní na jaře další růst,“ uzavírá Mihulková.

Spustit audio