Znak zavináče byl už na psacích strojích. V západní Evropě mu říkají ‚opičí ocásek‘

5. říjen 2016

Počítačový znak česky nazývaný jako zavináč zná snad každý. Už méně známé je, že v různých zemích nese tento symbol různé názvy, v západní Evropě je počítačový zavináč známý především jako šnek či opičí ocásek. Ještě méně známé je, že zavináč jako znak má dlouhou historii a objevovat se začal už na psacích strojích.

„Znak zavináče byl podle mých pramenů poprvé použit v korespondenci ve Španělsku roku 1755. Je známý ale mnohem déle, přechází z arabštiny. V obchodní korespondenci znamenal, že je k dopisu nějaká příloha,“ říká sběratel psacích strojů František Hubař z Roprachtic. Další prameny uvádějí zavináč jako jednotku hmotnosti či cenovou jednotku.

Zavináč na listině ze středověku

Nejstarší dochovaný dokument se zavináčem je zřejmě ze 14. století kdy měl tento symbol patrně náboženský význam. Podstatné ale je to, že se zavináč neobjevil poprvé až na počítačových klávesnicích.

„Když se vyvíjely psací stroje, tak v USA bylo údajně běžné u několika sérií psacích strojů, že zavináč tam byl někde do roku 1886–1887. A protože můj nejstarší psací stroj je z roku 1885, tak by tam měl být,“ míní Hubař. Stroj nese značku The Calligraph a je to ceněný sběratelský kousek. Bude na něm ale spousta práce. A právě při ní se teprve potvrdí, zda znak obsahuje. Do složitého koše písmen a znaků totiž zatím nelze nahlédnout.

Království psacích strojů pana Františka Hubaře

„Stroj čeká na renovaci. Zatím mám problém se sháněním speciální hmoty na klávesnici. Ale mám informaci o jednom člověku, který by to mohl umět vyrobit,“ dodává Hubař. Jestli uspěje se sháněním speciální hmoty na klávesnici svého nejstaršího psacího stroje, a zda skutečně obsahuje zavináč, by mělo být jasné do jara.

Spustit audio