Tipy pro oči aneb Počítač očím neškodí, mrkev ale dioptrie neubere

12. říjen 2016

„Oko ‒ do duše okno,“ říká se. Ale možná by se mělo víc mluvit o tom, že „oko je do těla a jeho zdraví okno“. Na stavu očí a zraku se totiž odráží jak způsob života, tak kvalita stravování a náš celkový zdravotní stav.

Není výjimkou (naopak se to stává velmi často), že oční lékař, kterého navštívíte kvůli problémům s očima, odhalí onemocnění úplně jiné. Nejčastěji počínající cukrovku, vysoký krevní tlak nebo onemocnění štítné žlázy.

Oko je velmi důmyslný orgán, který se sice dokáže mnoha okolnostem přizpůsobit (třeba množství světla, vzdálenosti sledovaného objektu nebo změnám teplot), ale zároveň je to orgán velmi choulostivý a citlivý na změny v okolí a hlavně v těle.

Bolest a tlak v očích můžete cítit třeba kvůli tomu, že jste dlouho koukali do počítače, ale zrovna tak byste měli zvážit, jestli za to nemůže vysoký krevní tlak. To, že hůř vidíte v šeru, může být sice způsobeno oční vadou, vyšším věkem, počínajícím zákalem, ale také třeba jenom nedostatkem vitamínu A.

Ideální je samozřejmě navštívit očního lékaře pokaždé, když na svém zraku zaznamenáte nějaké změny, protože lékař má spoustu vybavení, kterými umí příčinu potíží odhalit. Ale zrovna tak se vyplatí naučit se vnímat a rozeznávat signály, které vám oči posílají.

Oči vs. televize a počítač

Sledování televize

Je obecně zažité tvrzení, že dlouhodobé vysedávání u televize nebo monitoru počítače poškozuje zrak. Ovšem je to tvrzení mylné.

To, že dlouhou dobu koukáte na obrazovku nebo monitor, vašemu oku významně neublíží. Stejně jako třeba čtení zblízka. Tedy ne tak, abyste kvůli tomu museli nosit dioptrické brýle.

I když na svítící obrazovku nebo na drobná písmenka koukáte několik hodin a z velmi krátké vzdálenosti, k přímému poškození zraku to nevede. Oči se dokážou přirozeně přizpůsobit různé intenzitě světla i vzdálenosti. Je ale pravdou, že pokud tak činí dlouhou dobu, jsou namáhány a vysilovány. V důsledku toho můžete pociťovat pálení, zarudnutí očí, jejich slzení nebo naopak osychání, bolest hlavy a únavu. Způsobuje to především fakt, že při soustředěném pohledu jedním směrem mrkáme zhruba pětkrát méně, než normálně.

Mrkání je ovšem pro oko velmi důležité, protože zvlhčuje povrch oka slzami a zajišťuje tak jeho ochranu. A pokud nemrkáme dostatečně, způsobuje to osychání oční rohovky a oko je tak snadněji náchylné k podráždění a únavě.

Takže naše rada zní ‒ klidně se do počítače dívejte i několik hodin denně, ale zhruba každou půlhodinu si udělejte přestávku, během které oči „promrkáte“.

Když máme unavené oči, máme nutkání si je mnout. Lepší je ale oční gymnastika

Zakryté oči (ilustrační foto)

Pokud několik hodin denně pracujete s počítačem, oči si sice nekazíte, ale unavují se. To pak vede k celkové únavě. Je ale několik jednoduchých triků, jak únavě očí předejít a také jak se jí zbavit.

Při dlouhém sledování televize nebo monitoru počítače, nebo i při čtení, je dobré myslet na světelné podmínky. Na čtení je dobré si přisvítit malou lampičkou, ale je nutné dbát na to, aby proud světla směřoval na text a nikoliv vám do očí. Musíte pak více ostřit zrak, což způsobuje rychlejší únavu očí.

Ze stejného důvodu neumisťujte monitor počítače nebo televizní obrazovku proti oknu nebo jinému zdroji světla. Nemělo by se na nich zkrátka nic lesknout. Opět vás to nutí oči mhouřit a více zaostřovat, což je unavující. Je důležité dbát na to, aby byl povrch oka zvlhčovaný. To můžete zařídit buď pomocí speciálních kapek (říká se jim umělé slzy), ale stačí pravidelně mrkat.

Pomáhá také velmi jednoduché cvičení: Při dlouhodobém zaostřování nablízko si dělejte přestávky, během kterých se na pár vteřin podíváte do dálky a zaměříte zrak na nějaký vzdálený objekt. Pak oči na 10-20 sekund zavřete. Vaše oči to osvěží víc, než kdybyste si je mnuli. To nedělejte. Kromě toho, že to pro osvěžení nemá skoro žádný efekt, napomáháte tím dalšímu vysušování oční sliznice, oko tím dráždíte a hrozí, že si do oka zanesete nějakou infekci.

Mrkev je dobrá na oči, počet dioptrií vám ale nesníží

Ilustrační foto

To, co jíme, ovlivňuje všechny pochody v našem těle. Složení stravy má tedy vliv i na naše oči a zrak. Především dbejte na stravu, která má vliv na stav cévního systému. Protože pro správnou funkci oka je důležitá cirkulace krve v očních tkáních a správný tlak.

Pro oči je dobrá strava bez tuků, velkého množství cukrů, a škodlivých chemikálií a naopak s velkým množstvím vitamínů, tekutin, vlákniny a stopových prvků.

Pokud vás trápí suché oči, zařaďte do jídelníčku více mořských ryb. Proti suchým očím totiž pomohou mastné kyseliny, které ryby obsahují. Velký význam má pro oči i listová zelenina. Špenát, kapusta a saláty obsahují lutein, což je látka, která chrání sítnici oka před poškozením. Lutein najdeme také ve vaječném žloutku, který je pro oči prospěšný také kvůli obsahu sloučenin síry. U nich bylo prokázáno, že pomáhají chránit před vznikem šedého zákalu. Proto se vyplatí jíst také hodně cibule a česneku, protože v nich je těchto sirných sloučenin také velké množství.

A jak je to s tou mrkví? Stejně jako třeba s borůvkami a třešněmi. Obsahují ve velkém množství karoteny a antokyaniny, tedy látky, které pomáhají v těle vytvářet vitamín A. Ten sice nezabrání krátkozrakosti nebo jiným očním vadám, ale pomáhá správnému fungování oční sítnice a tím umožňuje vidění za zhoršených světelných podmínek a pomáhá nás chránit před šeroslepostí.

Sledování 3D obrazu může odhalit skrytou vadu zraku, nebo ji ale i způsobit

United Islands of Prague 2015

Jestli máte oční vadu, která vyžaduje nošení brýlí, to samozřejmě nejlépe zjistí oční lékař. A jenom ten by měl doporučit správná brýlová skla a čočky. Vy byste ale měli umět poznat, kdy očního lékaře máte navštívit. Měli byste jít na oční vyšetření, pokud máte často unavené a pálící oči, pokud se při čtení a psaní musíte více soustředit, abyste neviděli rozmazaně, nebo pokud musíte oči přibližovat k monitoru počítače, abyste lépe viděli na text.

Dobrým testem je také sledování 3D televize nebo kina. Trojrozměrný obraz pomocí polarizačních brýlí totiž plnohodnotně vidí jenom ten, kdo má obě oči v pořádku, nebo pokud dioptrické brýle či čočky správně korigují oční vadu.

Pokud se speciálními brýlemi pro sledování trojrozměrného obrazu vidíte rozmazaný nebo pokřivený obraz, případně vám sledování způsobuje závratě, je to znamení, že se zrakem není něco v pořádku, nebo že brýle, které běžně nosíte, vyžadují vyměnit. Návštěva očního lékaře by měla být samozřejmostí.

Je také ale namístě varování ‒ nesledujte trojrozměrný obraz příliš často. Mohlo by vám to způsobit potíže!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio