Srdcař roku: Ani vlastní zdravotní postižení jí nezabránilo v pomáhání druhým

2. listopad 2016

Zdeňka Mocňáková je upoutaná na vozík, a přesto pomáhá dalším lidem. Zřídila v Lounech službu senior taxi, která pomáhá nejen starším lidem, ale také handicapovaným, kteří se pokaždé nemůžou spolehnout na své blízké. Nadace Via Bona teď ocenila paní Mocňákovou v kategorii srdcař. Podporu získala i u lidí, protože vyhrála speciální cenu veřejnosti. Nejvíc pro ni ale znamenají slova díků od těch, ktěří speciální dopravu využívají.

„Funguje to perfektně. Pomáhají, jsou strašně slušní, zajedou až před barák, se zavazadly pomůžou,“ pochvaluje si Marie Borovecká, uživatelka senior taxi.

„Od roku 2001 jsem sama na vozíku, a po špatných zkušenostech s taxikáři jsem se rozhodla založit tuto službu pro zdravotně znevýhodněné a seniory. Celý rok 2008 se to připravovalo a 8. Prosince 2008 nám bylo předáno první auto,“ popisuje Zdeňka Mocňáková.

Cena srdcař nadace Via Bona

Jak ale dodává, tato služba není státem uznávaná jako sociální služba a poslední rok jim na senior taxi nepřispělo ani město.

„Nechceme zdražovat, takže ta práce je čím dál složitější. Musíme stále někde žádat a doprošovat se o peníze. Přesto doufám, že to tady udržíme, protože to má smysl,“ dodává paní Mocňáková.

Provoz senior taxi je možné podpořit ve veřejné sbírce. Víc informací je na internetových stránkách Svazu tělesně postižených v Lounech.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio