Nechcete přijít o peníze nebo mít nepříjemnosti? Pak zabezpečte počítač, radí experti

18. listopad 2016

Spoléhat se při ochraně počítače pouze na kvalitní antivirový program nestačí. Můžeme přijít třeba o soubory uložené v počítači, ale i o peníze. Například tím, že otevřeme přílohu s virem nebo máme stejné heslo pro e-mail, sociální sítě a internetové bankovnictví. Takové jsou zkušenosti sdružení CZ.NIC, které sleduje a upozorňuje veřejnost na aktuální počítačové útoky i nové typy podvodných mailů.

Podle bezpečnostního analytika Pavla Bašty lidé často jako heslo používají snadno rozluštitelná spojen, třeba: heslo123. „Je to poměrně časté. Došlo například k velké u úniku dat z jednoho serveru tady v České republice. Byly na něm účty i hesla a při to ukázalo, že ta hesla byla skutečně triviální.“

Znamená to tedy mít všude jiné heslo? A měnit je? „Je skutečně dobré mít různá hesla. Pokud jde o tu výměnu, chápu, že je to složitější, ale je dobré čas od času to udělat“ vysvětluje Pavel Bašta. Připouští ale, že toto doporučení vycházelo především z doby, kdy lidé často používali právě pro všechny vstupy jedno heslo. Platí totiž, že pokud máme pro účet, pro sociální sítě a tak dále různá hesla, pak je menší potřeba je měnit. Pokud někdo cizí jedno heslo zjistí, jinak se už nedostane. Také je dobré skládat heslo z čísel a písmen, velkých i malých a tím prodloužit dobu, kdy by mohl někdo cizí dešifrovat.

Ohrozit vlastní počítač můžeme také otevřením přílohy v podvodném e-mailu. Ty jsou stále propracovanější - asi už jen málokdo naletí na text psaný špatnou češtinou oznamující výhru v zahraničí, kvůli které máme sdělit přístup k internetovému bankovnictví. Podvodníci se ale stále zdokonalují.

Hacker (ilustrační foto).

„Používají třeba exekuční maily, které tvrdí, že přijde exekutor nebo máte někde dluh. Pak chodí jako by z pošty informace o údajném balíčku, který je tam uložený,“ popisuje nejnovější trendy Pavel Bašta. Podobná zpráva může přijít i jako b z e-shopu, že jsme si údajně objednali nějaké zboží. U těchto sdělení jsou přílohy, které se tváří jako dopis exekutora nebo faktura a podobně. Ty pak mohou obsahovat škodlivý kód.

„Díky němu pak ten, kdo ho poslal, odchytí váš pohyb po klávesnici a dostane se do vašeho bankovnictví a podobně. A nebo zašifruje obsah vašeho harddisku a vydírá pak uživatele, že buď zaplatí nebo se už nedostane do svého počítače.“

A pak jsou viry, které se chovají nenápadně. Mění třeba obsah reklamy ve vašem počítači a útočník vydělává na tom, že prodává svoji reklamu, zatímco firma, které reklama patřila, přichází o zisk.

autor: hau
Spustit audio