Plavání mezi ledem? Pro otužilce v Ústí žádný problém!

1. únor 2017

Skupinka dvanácti otužilců si jako pravidelně v neděli 29. ledna užívala ledu na jezeře Milada. Nejednalo se ale o žádné bruslení, jak by se mohlo na první pohled zdát, nýbrž o koupání mezi krami. Motorovou pilou si vytvořili díru v ledu a na pár minut se ponořili do zamrzlého jezera. A nebyli to jen odvážní pánové, polovina otužilců byly ženy.

„Teď je to druhá zima, co chodíme. Začalo to v září 2015. Chodíme dvakrát týdně – ve středu a v neděli,“ prozrazují organizátoři ledové výpravy Darek Beneš a František Milec. Oba se shodují: „Stále je to zábava a baví nás to čím dál tím víc. A poprvé nám to tu dokonce zamrzlo.“


Dobrá zpráva pro všechny, kteří by s otužováním chtěli také začít: do této skupiny se může přidat každý.

„Kdo chce, tak se může přidat. Byli tady někteří, kteří přišli jednou – dvakrát a pak už jsme je neviděli. Někteří zase přišli rovnou na Silvestra, venku byly -3 stupně a rovnou tam skočili ‒ shodou okolností to byly dámy,“ prozrazují pořadatelé.

Pokud si představujete, že tito otužilci doma pilně každý den trénují ve studené sprše, tak to se pletete. „Na to se nedá připravit, tam se musí prostě skočit, být tam chvíli, pak vylézt, to je vše. Ani my nemáme žádnou přípravu, žádná studená sprcha, nic. Je to prostě jen o hlavě, v tu chvíli se přemoci a žuchnout tam. Když tam člověk vydrží tu první půlminutu, pak už se tam dá těch minut vydržet pár,“ s úsměvem na tváři radí organizátoři.

Například slečna Denisa se k plavání v ledovém jezeru Milada dostala díky rodičům. „Moji rodiče jsou akční a já jsem viděla, jak jsou z toho nadšení, tak jsem to musela taky zkusit," vysvětluje a se smíchem dodává: „Dá se říct, že mě do toho i donutili. Pro mě je to ale zážitek i výzva. Bojím se totiž hloubky, ryb i vody.“

autor: Martin Dušek
Spustit audio