17. prosinec: Kuba z Krkonošských pohádek a první člověk v letadle

17. prosinec 2017

Dneska je neděle, 17. prosince. Jak dnešní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1989, to bylo 11,7 ˚C a nejnižší naopak v roce 1788, minus 23,8 ˚C. Pěkně vousatý rekord, co říkáte?

Svátek má Daniel, tak nezapomeňte popřát těm, které znáte. Všechno nejlepší popřejeme i Kubovi z Krkonošských pohádek, podle mě nejkrásnějšího večerníčku vůbec.

Máte pravdu – Kubu ztvárnil Jaroslav Satoranský, který se narodil 17. prosince v roce 1939. Mimochodem: s Krkonošemi nemá společného zhola nic, je totiž rodilý Pražák.

Jestli rádi létáte, dnešek by pro vás měl být slavným dnem. Právě 17. prosince 1903, jako první vzlétli k nebeským výšinám bratři Wrightové ve stroji těžším než vzduch. Let trval celých 59 vteřin. Jejich letadlo se oficiálně jmenovalo Flyer I. Byl to dvojplošník, měl vodou chlazený čtyřválcový motor s výkonem 12 koňských sil a poháněly ho dvě vrtule.

Nejvíc námahy nakonec stálo bratry Wrightovy přesvědčit svět, že byli opravdu první (onen let na pláži totiž viděli jen čtyři plavčíci a jeden kluk z vesnice). Prvenství nadobro prokázali až o pět let později při bezchybném letu v Paříži – jejich hlavní konkurent Santos Dumont totiž se svým předpotopním strojem dokázal udělat jen pár poskoků.

autor: Petr Beran
Spustit audio