17. únor: první sčítání lidu a „Džony Sprej“

17. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 17. února, svátek má Miloslava, a já vám přeji pěkné ráno, konečně trochu zasněžené. Jestli pak víte, kolik nás vlastně v Čechách je? Díky tomu, že existuje Český statistický úřad, můžeme s hrdostí oznámit, že je nás dlouhodobě něco okolo 10,5 miliónu obyvatel. Dřív to ale tak jednoduché nebylo…

První sčítání lidu totiž proběhlo až za Marie Terezie, která byla trochu úřednický typ a nařídila ho 17. února 1754. Teprve z té doby tedy víme, že nás tu bydlelo už přes 5 miliónů a byli jsme jednou z nejhustěji osídlených zemí tehdejší Evropy. Inu, máme tady hezky, u nás v Čechách.

Jestlipak víte, který český herec se skrývá pod přezdívkou „Džony Sprej“? Kolegové tak říkávali Janu Přeučilovi. Prý kvůli množství lahviček a voňavek v jeho šatně.

Tenhle skvělý herec má dneska 81. narozeniny. Já už ho budu mít vždycky zařazeného do kategorie takových těch úlisných uhlazených týpků, které sehrál ve kdejaké české detektivce. Jan Přeučil se ale také hodně zabývá výukou rétoriky, a jde mu to. Sám jsem s ním jednu hodinu absolvoval a jeho rady, jak po ránu rozhýbat mluvidla, mi slouží dodnes. Dobrý poslech přeje Petr Beran!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.