Sama má ichtyózu, proto ví, jak děti s touto nemocí trpí. Chce jim pomoci sbírkou krémů

22. březen 2017

Marie Žampachová z Litvínova trpí ichtyózou – nevyléčitelnou kožní chorobou, o které se příliš nemluví. Mladá a krásná žena žije s touto neinfekční, ale velmi nepříjemně se projevující nemocí od narození. A protože ví, jak je to těžké, snaží pomáhat. Právě pořádá sbírku krémů, kterých děti s ichtyózou spotřebují měsíčně desítky kilogramů.

„Jde o genetické onemocnění, které bývá velmi často vrozené. Například já už mám od narození strupy…“ konstatuje Marie Žampachová.

Péče o dítě s ichtyózou je pro rodiče mimořádně náročná jak časově, tak finančně.

„Například u chlapečka, kterého znám, musí rodiče věnovat každé ráno 2 hodiny tomu, aby ho namazali, odloupali mu kůži… Není to pouze o tom ho jednou namazat – na nohy se používá jiný krém než na vlásky, nebo na přirození. Navíc je potřeba třeba 6 až 8 kilogramů krému na měsíc, takže pokud ty krémy nejsou v akci, utratí rodiče pouze za ně 20 až 25 tisíc korun měsíčně,“ popisuje Žampachová.

Pokud chcete pomoci dětem s touto nemocí, měli byste se v obchodech dívat po krémech s ureou. „Je to vždycky napsáno na krabičce – 5procentní nebo 10procentní urea, ale jsou i cenově dostupné krémy s 15procentní ureou,“ dodává Žampachová.

Krémy pak můžete předat buď přímo v Českém rozhlase Sever v Ústí nad Labem, nebo kontaktovat ty, kteří sbírku pořádají, na webových stránkách Ichtyóza.cz.

Spustit audio