Dron hlídá hnědouhelný lom ČSA. Občas ale dává pilotům pořádně zabrat

2. květen 2017

„Když ho máte tři kilometry daleko, začíná docházet baterka a klesavý proud vám nechce dovolit vystoupat s ním do návratové výšky, tak to je nám pěkně horko,“ říká Petr Fryček. Pracuje na lomu ČSA na Mostecku a spolu s Františkem Filandrem má na starost řízení dronu.

Oba piloti, společně s dronem, takříkajíc bydlí v malé buňce na kraji lomu. Odtud denně několikrát startují a obhlížejí terén.

„Dron jsme koupili proto, že nám pomáhá odhalovat nebezpečné situace na šachtě,“ říká ředitel dopravy Roman Bauer. „Má dvě kamery, optickou a termokameru a právě ta umí odhalit zápar, tedy pod povrchem hořící uhlí nebo třeba přehřívající se váleček na pásovém dopravníku, který by se mohl vznítit.“

Zatímco dron krouží nad šachtou, jeho obsluha sleduje záběry na monitorech, a pokud si to situace žádá, upozorňuje na možná nebezpečí další zaměstnance šachty.

„Nejdřív jsme ho ale museli naučit létat dolů,“ říká Bauer. Běžně totiž dron odstartuje z bodu nula a pak stoupá. Na šachtě odstartuje, lehce vystoupá a pak klesá dolů, do díry, tedy pod úroveň bodu nula.

Dron nad hnědouhelným lomem ČSA

„Vojenští odborníci, kteří pro nás dron vyráběli, s tím měli trochu problém, ale nakonec to zvládli,“ říká Bauer.

Na jednu baterku vydrží stroj létat zhruba 40 minut. „To je tabulkový čas, skutečný je většinou kratší. Záleží na větru, vlhkosti i na tom, co po něm chceme. Třeba viset na jednom místě ho dost vyčerpává,“ vysvětluje Fryček.

Řídit dron je těžší než řídit malé letadlo

„Je to trochu bezmoc. Když sedíte v letadle, máte to v ruce. Tady je náš stroj i několik kilometrů daleko a my můžeme jen doufat, že tam do něj nefoukne nečekaný poryv větru nebo že ho vzdušné proudy neodnesou jinam, než my chceme,“ připojuje se Filandr.

Oba muži, kteří obsluhují dron, jsou piloti. Řídí malá letadla a oba se shodují v tom, že s dronem je to mnohem těžší. Přestože jim počasí občas řádně zatopí, zatím s dronem létají takříkajíc bez ztráty kytičky. A jsou užiteční.

František Filandr ukazuje na monitoru, jak užitečný umí dron být

František Filandr hledá v archivu. Na monitorech pak ukazuje, jak užitečný umí dron být. Zatímco normální kamera objeví jen kouř někde na kraji lomu, termokamera odhalí, že pod zemí hoří celá stará důlní chodba.

„Uhlí se samovznítí, když k tomu má dobré podmínky. Na povrchu je vidět třeba jen jedno místo, ale dole hoří celý úsek. Do takhle vyhořelé chodby se pak může propadnout technika nebo člověk, a to je velmi nebezpečné,“ vysvětluje Filandr.

Spustit audio