400 let působení dominikánů v Ústí nad Labem mapuje ústecké muzeum

31. květen 2017

Unikátní doklady a exponáty, přibližující 400leté působení dominikánů v Ústí nad Labem, můžete vidět do konce června v ústeckém muzeu.

Už sama listina císaře Matyáše z roku 1616, která povoluje příchod tohoto řádu do města a zároveň uvádí konkrétní šlechtické rody, které mají být mnichům nápomocny, je unikátem. Stejně jako tzv. „kající pás“ se železnými bodci. Kajícník si ho ovazoval kolem pasu nebo kolem stehna, aby bolestí pykal za své hříchy.

Klášter vznikl u kostela sv. Vojtěcha, který je dnes prázdný, ale výstava prezentuje i fotografie, jak původní interiér vypadal. Kurátorka výstavy Martina Vodáková musela vyvinout až detektivní úsilí, aby vypátrala některé dochované artefakty. Návštěvník tak uvidí exponáty, které dosud nikdy vystaveny nebyly.

Jistě zaujme částečná rekonstrukce třímetrového vrcholu oltáře, který vcelku měřil osm metrů.

Kající pás

Pozoruhodným dokladem je tzv. Jubilejní obraz. Dominikáni ho nechali namalovat ke stému výročí založení kláštera a pro historiky je zajímavý tím, že postava sv. Dominika klečí na břehu řeky Bíliny, v pozadí je ještě gotická podoba kostela sv. Vojtěcha a kaple na Mariánské skále. Je to jedno z nejstarších zobrazení města na Labi.

Výstava Dominikáni v Ústí nad Labem – 400 let historie potrvá v ústeckém muzeu do 30. června 2017.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.