Lucarino Dance aneb Když se tančí pro radost…

27. listopad 2017

Když se tančí pro radost, narodí se z toho někdy i medaile a vítězství. Své o tom vědí členové a oba vedoucí skupiny Lucarino Dance – Jiří Růzha a Libuše Žáková.

Lucarino Dance je taneční skupina z Centra sociální pomoci v Litoměřicích, která ale vznikla už před 10 lety v Čížkovicích, kde dodnes trénuje. Odtud i název – Lucarino je totiž italsky čížek, takže je to něco jako „tančící čížek“.

A že to těmhle čížkům tančí krásně, o tom svědčí i mnohé medaile ze soutěží – a to nejen ze soutěží pro zdravotně a mentálně postižené.

Lucarino Dance

Například letos si vytančili dvě první místa a jedno druhé na soutěži v České Kamenici, účastnili se festivalů Jeden svět a Všechny barvy duhy, v roce 2016 získali dvakrát první místo a jedno druhé ve World Dance Championship v libereckém centru Babylon. Seznam jejich ocenění je poměrně dlouhý – přesvědčit se o tom můžete zde.

Jak říká jedna z členek – Lenka – stejně je nejlepší tancovat pro radost. Jak to vypadá, na to se můžete podívat na přiloženém videu (jejich vystoupení začíná na stopáži 4:14).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.