18. únor: první Oscar a největší sportovní akce v Čechách

18. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 18. února. Přeju pěkné ráno, sníh se nám v nížinách dlouho neudržel, však taky pranostika říká: „O svatém Šimoně schází sníh ze stráně.“ Když už jsme u toho sněhu, vzpomenete si na 18. únor 2009?

Ano, právě před devíti lety odstartovala asi největší sportovní akce v historii České republiky, a to u nás na severu. V Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování. Byl to tehdy v Liberci a okolí docela pěkný šrumec, a taky nezvládnutelné haldy sněhu.

Pro naše barvy šampionát moc slavně nedopadl, jen Lukáš Bauer získal stříbro, jinak nic. A neslavné byly i dohry finanční. Po organizátorech zbyly pohledávky skoro za 400 miliónů korun. Jak jinak, že?

Jaká je nejslavnější filmová cena na světě? Ano, je to ta zlatá soška divného chlapíka, celého ze zlata, který nese jméno Oscar. Americká filmová akademie ho poprvé udělila 18. února 1929.

Proč zrovna Oscar, není zcela jasné – podle jedné verze tehdy knihovnice Akademie Margaret Herricková při spatření sošky zvolala: „Vypadá úplně jako strýček Oscar!“ Myslím si, že tehdy vůbec netušila, jak bude jednou strýček slavný. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.