18 výstupů za Ještěd za 19 hodin. To je nový rekord, který vytvořil Radim Třešňák

29. květen 2015

Nic tak psychicky a fyzicky náročného jsem v životě nezažil, přiznává Radim Třešňák z Liberce, kterému se podařilo během 19 hodin vystoupat 18krát na vrchol Ještěd. Za svůj rekord ale vděčí také Milanu Linkovi, který ho podporoval, a který má za sebou 17 výstupů na tuto dominantu Libereckého kraje.

Nový rekord v počtu výstupu na vrchol Ještědu během jednoho dne vytvořil 9. května Radim Třešňák z Liberce, když na vrchol vystoupal celkem 18krát.

Všechny výstupy a sestupy absolvoval pěšky od spodní hranice kabinkové lanovky až do recepce hotelu Ještěd.

Na svůj plánovaný výstup si opravdu přivstal - na hodinkách měl 4:45 , když začal s prvním výstupem. Oddechnout si mohl po 19 hodinách ve 23:45.

„Přiznávám, že nic tak náročného jsem v životě nezažil. Opravdu extrémně náročné - jak po fyzické, tak po psychické stránce. Chci velice poděkovat všem, kdo mě při mém výkonu podporovali a povzbuzovali, zvláště pak Milanu Linkovi,“ prohlásil Radim Třešňák po dokončení výstupů.

Radim Třešňák a Milan Linka

Právě Milan Linka, který před půl rokem zdolal vrchol Ještědu 17krát, poskytl Radimu Třešňákovi podporu, a i když s ním nemohl ze zdravotních důvodů absolvovat celou trasu, připojil se k němu na polovinu výstupů a celý den ho na Ještědu podporoval.

Při výstupech Radim Třešňák překonal přibližně 7 750 výškových metrů, během kterých ho provázelo různé počasí, včetně bouřky a krupobití.

Na otázku, zda by si netroufl na skutečnou osmitisícovku v Himalájích, však Radim Třešňák kroutí zamítavě hlavou. Jak sám ale dodává, nejlépe je mu v Liberci. Rozhodně však nevyvrací to, že se někdy v budoucnu pokusí o dvacet výstupů na vrchol Ještědu – i s kamarádem Milanem Linkou.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio