19. únor: fonograf a slavný severočeský tramp

19. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí. 19 února, a svátek má Patrik. Přeju pěkné ráno, jsem moc rád, že se slyšíme. Nebýt dnešního výročí, asi by tomu tak nebylo. Právě před 141 lety byl totiž patentován fonograf. Asi nikoho z vás nepřekvapím, když dodám, že na svědomí ho měl pan Edison.

Jeho vynález odstartoval éru záznamu zvuku. Fonograf byl ještě na váleček, od té doby se ale samozřejmě všechno posunulo úplně někam jinam – dnes už vám pouštím písničky digitálně z mp3… Někdo to ale začít musel, a díky starým válečkům a panu fotografovi Novotnému máme u nás zachovány nejstarší hlasy zpěváků a herců z Národního divadla.

Znáte trampskou soutěž Porta? Vznikla u nás, na severu Čech. Tehdy se na ní podíleli nadšení trampové Jiří Šosvald a Jaroslav Velinský, kterého budete spíš znát jako Kapitána Kida.

Kromě toho, že byl skvělým muzikantem, psal také moc pěkné detektivky a literaturu pro mládež. Svoji stopu nechal i v našem rozhlase. Opustil nás 19. února 2012. Tak si na něj u nějaké oblíbené trampské písničky vzpomeňte!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.