2. leden: Zlatý boxer a Večerníčkova premiéra

2. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 2. ledna. Pozor poprvé by se mělo jít do práce. No a jak ten první pracovní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1921.. No, my ne, spíš naše babičky – bylo 13,4 ˚C. Nejnižší naopak v roce 1861, minus 21,7 ˚C.

Počasí se dneska vyplatí sledovat hlavně kvůli výhledu na září. Pranostika totiž tvrdí, že jaké počasí na svatého Makaria bývá, takové se i v září ozývá.

Dneska nesmím zapomenout na výročí chlapíka, který mě provázel celým dětstvím. Vás možná taky. No ano, Večerníček. Ten první byl odvysílán v televizi už v roce 1965, a pokud vás to zajímá, byla to pohádka „Kluk a kometa“ s černým divadlem a legendární Štěpánkou Haničincovou.

Večerníček byl ještě bez znělky, ta od pana výtvarníka Pilaře se přidala až později, a vídáme to vše dodnes.

Ještě mi dovolte, jako příznivci sportu, abych si dneska vzpomenul na zlatého českého boxera Bohumila Němečka. Ten se narodil 2. Ledna 1938. Boxoval tady u nás na severu v Lokomotivě Děčín i za reprezentaci. Na XVII. letních olympijských hrách 1960 v Římě – na své první velké mezinárodní akci – se dostal až do finále. A byla z toho zlatá medaile. Tak ať i vám dneska vše vychází!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.