20. únor: největší český obchoďák a kytarista z Lucie

20. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 20. února, a svátek má Oldřich. Přeju pěkné ráno, mráz se nás ještě trochu drží, k únoru to přeci patří. S rokem 1990, kdy bylo touhle dobou skoro 17 stupňů, se to nedá srovnat. Pokud Vás mohu vyzvat, buďte dnes co nejvíc ohleduplní, protože dnešek je světovým dnem sociální spravedlnosti.

Rád bych vám dnes připomněl i jiné výročí. Nevím, kolik z vás pamatuje rok 1975, já jen mlhavě. Právě 20. února toho roku byla v Praze otevřena věc nevídaná – opravdový obchodní dům, jakých už byly ve světě stovky. Řeč je o Kotvě.

Jako všechno tehdy, i tento obchodní dům se stavěl rekordně dlouhou dobu, celých 5 let. A další neobvyklost, stavěla ho švédská firma. Kotva měla být symbolem hojnosti socialismu. Vzhledem k tehdejšímu zásobování se to moc nedařilo, ale pro nás, kluky z venkova, to byla při nějakém tom ojedinělém výletu do Prahy opravdová atrakce. Dneska už by chudera potřebovala dát trochu do pucu.

Ani dnes nevynecháme jedno přání k narozeninám. Máje Robert Kodym, kytarista a zakladatel skupiny Lucie. Ta hlavně v devadesátých letech zásobovala rozhlasový éter skvělými písničkami. Časem se chlapci mezi sebou dost rozhádali, ale v poslední době to vypadá, že se spolu alespoň čas od času na pódiu ještě sejdou. Tak hodně štěstí!

autor: Petr Beran
Spustit audio