21. leden: první český semafor a pán, který režíroval Zemana

21. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 21. ledna, svátek má Běla, a jako obvykle začneme pranostikou. „Svatá Anežka když laskavá, vypustí skřivana z rukáva.“ Takže se možná můžeme těšit na ptačí zpěv.

Pokud pojedete autem a zastaví vás semafor, vězte, že právě dnes má tohle zařízení své výročí. Vůbec první semafory byly instalovány v Berlíně, ale my v Čechách jsme se dočkali až 21. ledna 1930. První automatický světelný semafor stál na Můstku a uprostřed Václavského náměstí, kam ústí ulice Vodičkova a Jindřišská.

Byla to atrakce. Ještě já jako malý kluk jsem semafor považoval v podstatě za zázrak. Když první instalovali na začátku 80. let u nás ve Slaném, byli jsme málem velkoměsto.

Znáte znělku ze seriálu „30 případů majora Zemana“, který statečně brázdí naše obrazovky ještě dnes? Ano, byly to velmi dobře obsazené a natočené detektivky, ale ta ideologie… Seriál režíroval pan režisér Sequens, který zemřel 21. ledna 2008. Seriál mu kritici dost vyčítali, ale řemeslo uměl. Vždyť na druhou stranu spáchal třeba „Hříšné lidi města pražského“!

autor: Petr Beran
Spustit audio