22. únor: zlaté Nagano a nejslavnější ovce

22. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 22. února, svátek má Petr. Kdybych se vás zeptal, co jste dělali na den přesně před dvaceti lety, asi by si většina z vás nevzpomněla. Když vám ale prozradím, že právě 22. února roku 1998 se hrálo finále hokejového turnaje v Naganu, vybavíte si tu situaci asi všichni.

Já si dodneška pamatuju naprosto přesně, kde jsem ten slavný zápas sledoval, a taky s kým. Budu ale diskrétní a do rádia to neřeknu. Ten okamžik, kdy Dominik Hašek vyhodil svojí těžkou brankářskou hokejku do tváře prvního oslavujícího hráče, ten si jistě vybavíte i vy. Letos máme zatím dobře našlápnuto, a tak by nebylo vůbec špatné si to vítězství po 20 letech zopakovat, co říkáte?

Pro takovou ovci není jednoduché stát se hvězdou. Jedné se to ale povedlo. Skotští vědci ji světu představili 22. února 1997. A čím že se Dolly, tak se totiž jmenovala, proslavila? Byla prvním naklonovaným savcem vůbec.

Vznikla uměle z buňky mléčné žlázy a jméno získala po zpěvačce Dolly Parton. Skotští vědátoři považovali totiž její poprsí za dokonalé. Asi veselí chlapíci, tihle Skoti. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.