23. leden: den, kdy se člověk dostal do největší hloubky a tvůrce Rychlých šípů

23. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý, 23. ledna. Nezapomeňte popřát všem Zdeňkům, mají totiž svátek. A přidám také pranostiku: „Je-li na zasnoubení Panny Marie na stromech jinovatka, bude vlhký rok“. Podívejte se proto pořádně na stromy!

My lidé umíme změřit kdeco. Ale hloubka se nám nějak nedaří. 23. ledna 1960 se člověk dostal na vůbec nejhlubší místo na Zemi, na dno Mariánského příkopu. Americký poručík Don Walsh a švýcarský oceánolog Jacques Piccard se tam potopili v batyskafu US Navy Trieste.

Hloubkoměr hlásil hloubku 11 521 metrů, jenže stejně se dodneška neví přesný údaj. Každý, kdo se na dno dostal, totiž naměřil něco úplně jiného.

Čítali jste zamlada Rychlé šípy, nebo Hochy od Bobří řeky? 23. ledna 1999 zemřel jejich autor – nadšený skautský vedoucí, původně redaktor předválečného časopisu Mladý hlasatel, Jaroslav Foglar.

Dětem i psaní se věnoval skoro celý svůj život, i když to kolikrát s režimem neměl moc jednoduché a k jeho dílu se tak mnozí mohli dostat až po revoluci. Docela škoda, bůhví kolik dílů šípáků jsme ještě mohli mít doma v krabici.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.