3. leden: Ten, co vymyslel Hobita a tragédie v severočeském dole

3. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 3. ledna a my se teď podíváme na dnešní den v kalendáři trochu podrobněji. Začneme teplotami. Nejvyšší jsme si užívali rok před sametovou revolucí, tedy v roce 1988: bylo 12,8 ˚C. Nejnižší teplota naopak byla v roce 1888, minus 21,9 ˚C.

Pranostika na tento den se týká jarních bouřek. Je-li po 3. lednu počasí krásné, přijdou na jaře bouře časné.

Viděli jste třeba na nový rok v televizi Pána prstenů nebo rádi čtete Hobita? Právě 3. ledna 1892 se narodil jeho tvůrce – John Ronald Reuel Tolkien. Vůbec být spisovatelem nechtěl, byl profesorem staré angličtiny v Oxfordu a příběhy vznikaly jako pohádky pro jeho malé děti. Naštěstí Tolkiena napadlo Hobita a další knihy vydat.

Ke dnešku mám bohužel ještě jedno smutné výročí od nás ze severu Čech. Třetího ledna 1934 došlo k výbuchu na dole Nelson v Oseku. V podzemí tehdy pracovala celá odpolední směna, téměř 150 horníků. V 16:45 se ozval výbuch, byl slyšet v širokém okolí, v Oseku, Duchcově a Hrdlovce se otřásla půda. Z hlubin dolu se podařilo vlastními silami zachránit pouze čtveřici havířů. I smutná výročí bohužel do kalendáře patří.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.