31. prosinec: Budiž světlo a rozpad nejslavnější skupiny všech dob

31. prosinec 2017

Dneska je neděle 31. prosince. Poslední den v roce 2017, za chvilku se nám to bude lámat. A co najdeme v kalendáři? Jestli myslíte, že je ten letošní Silvestr teplý, tak pozor na rok 1925 – to bylo 14,9 ˚C. Nejnižší teplotu pak naměřili v roce 1783, minus 21,5 ˚C.

Svátek má dnes Silvestr a já se přiznám, že v Čechách jsem o nikom takovém nikdy ani neslyšel, ale možná nějakého znáte třeba vy. Pranostika ke dnešku praví: „Je-li o Silvestru v noci vítr a ráno jasno, bude dobrého vína pořídku.“ Dejte tedy na počasí pozor, alespoň pokud máte rádi víno.

Kromě silvestrovských oslav děly se v historii zajímavé věci. Tak například v roce 1879 spatřila doslova a do písmene světlo světa žárovka. A na svědomí to měl pan Edison. Pokud Vás to zajímá, to vlákénko uvnitř bývalo nejčastěji z wolframu. Za rok již vyráběné žárovky svítily přes 1200 hodin.

Když se vás zeptám na nejslavnější hudební skupinu všech dob, asi jednoznačně nejčastěji zazní odpověď Beatles. No a právě 31. prosince v roce 1970 ohlásili „brouci“ svůj rozpad. Nebylo to zrovna v přátelském duchu.

Paul McCartney podal k Nejvyššímu soudu žádost o oficiální ukončení partnerství. Všichni členové skupiny se vydali na sólovou dráhu. A od té doby všichni muzikanti vědí, že mít v kapele ženskou, to není jednoduchá věc.

autor: Petr Beran
Spustit audio