42. ročník Rally Bohemia začíná. Je se na co těšit - bude v mnoha ohledech rekordní

10. červenec 2015

Burácení novodobých i historických soutěžních vozů se o víkendu 11. - 12. července bude ozývat v Libereckém a Středočeském kraji. Slavnostní startem dnes (10.7.) vpodvečer začne již 42. ročník Rally Bohemia. Startovní listina čítá rekordních 212 posádek.

Letošní Rally Bohemia bude rekordní, alespoň tedy v novodobé historii závodu. Věříme, že bude také bezpečná a přesto divácky atraktivní.

Ostré soutěžní kilometry budou letos na programu až v sobotu a v neděli a na startu rychlostních zkoušek se objeví nejen špičkové soutěžní vozy současnosti, ale také dnes již legendární stroje a jezdci.

Hlavním lákadlem bude účast finského závodníka Juho Hänninena, bývalého člena továrního týmu ŠKODA Motorsport, který ve škodováckých barvách získal titul mistra světa v kategorii SWRC. Tovární tým Škodovky v čele s Janem Kopeckým se na startu objeví také.

Na Rally Bohemia budete moci vidět zatím nejvyšší počet vozů ve vrcholných specifikacích R5, S2000 a WRC, kterých bude celkem 17. Po šesti letech uvidíte na trati českých rychlostních zkoušek stále oblíbeného libereckého jezdce Štěpána Vojtěcha s jeho dvorním spolujezdcem Michalem Ernstem, kteří představí Peugeot 206 WRC.

Sobotní rychlostní zkoušky vedou po silnicích Libereckého kraje. Jsou tři, každá se pojede dvakrát a každá má řadu atraktivních diváckých míst.

Krátce po 14 hodině se soutěžní vozy vydají na start rychlostní zkoušky Sychrov vedoucí ze Sychrova do Rychnova u Jablonce nad Nisou. Následuje rychlostní zkouška Šumburk na silnicích v okolí Desné a třetí rychlostní zkouška Bzí vede z Dupandy do Splzova nedaleko Železného Brodu.

Tato krátká rychlostní zkouška bude atraktivní hlavně při druhém průjezdu, který bude pro většinu závodníků už za tmy. Legendy by na druhý průjezd měli vyrazit v 8.30 a současné rallyové vozy dokonce až v 9:45.

Rally má ale i svoji odvrácenou tvář a tou jsou nehody. Proto bude bezpečnost prioritou celého závodu. Bude ji zajišťovat přes 1.500 pořadatelů.

Diváci si na rychlostních zkouškách mohou vybrat z 23 diváckých míst. Pořadatelé Rally Bohemia důrazně žádají diváky, aby se pohybovali pouze ve vymezených diváckých prostorech a v žádném případě nevstupovali do prostor označených jako zakázané. Jedná se zejména o místa blízko tratě rychlostních zkoušek a místa na vnější i vnitřní straně zatáček.

Doufejme, že vše proběhne bez problémů a Rally Bohemia 2015 bude skutečným motoristickým svátkem.

Spustit audio