8. leden: Nejslavnější benátský kupec a král rock and rollu

8. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 8. ledna a svátek má Čestmír. Co ke dnešku najdeme v kalendáři? Kdy by podle pranostik čekal, že bude mrznout, bude dnes zklamán. Na druhou stranu třeba v roce 2005 bylo skoro 14 °C. Tak vyberu pranostiku jinou, například: „Na svatého Severína věší se maso do komína.“ Čili milovníci uzeného, dnes je váš den.

Víte, kdo byl nejslavnější benátský kupec? No samozřejmě Marco Polo, vždyť se o něm píší básně, knihy i divadelní hry. Zemřel 8. ledna 1324. Jeho kniha o zázracích světa z cest po Číně byla doslova bestselerem středověku. Podle současných výzkumů prý v Číně nikdy nebyl a vše si jen opsal z vyprávění perských mořeplavců. Ať tak či tak, rozhodně šikula.

Stejným slovem by se jistě dal nazvat i král rock and rollu. Ano Elvis Presley. Narodil se právě 7. ledna 1935. Největší úspěchy sklízel v 50. letech a dodnes bylo prodáno přes jednu miliardu kopií jeho nahrávek. Slavný zůstal i po smrti, dodnes se uvádí stovky konspiračních teorií o jeho posmrtném životě. Inu věřte si, čemu libo.

autor: Petr Beran
Spustit audio