9. únor: nejznámější salátová mísa a proslulý severočeský držitel Zlatého míče

9. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 9. února. Po ránu je trochu zima, ale schválně se podívejte z okna. Vidíte něco? Pokud ne, nic si z toho nedělejte. Pranostika říká, že svatá Apolena je v mlhu je často zahalena.

Dnes mají svátek fanoušci tenisu. Možná i vy budete fandit českým děvčatům v prvním kole Fedcupu. Ale pozor narozeniny má dneska jeho mužská a tradičnější obdoba, tedy Davis Cup. Poprvé se hrál v roce 1900.

Byl to v podstatě jen mezinárodní zápas mezi Spojenými státy a Velkou Británií. Jistý pan Davis vymyslel dodnes platná pravidla, a taky zakoupil onu slavnou salátovou mísu ze stříbra, která je ceněnou trofejí dodnes. A my jsme rádi, že hned třikrát je na ní i naše stopa.

U sportu dnes ještě zůstaneme. Víte, že jeden z nejlepších českých fotbalistů všech dob je od nás ze severu? Narodil se 9. února 1931 ve Střimicích u Mostu a svá první fotbalová léta válel na teplické drožďárně. Už tušíte?

Ano, Josef Masopust, jeden ze dvou českých držitelů Zlatého míče. Dál to už ve fotbale, snad kromě Pavla Nedvěda, z Čechů nedotáhl nikdo. A jak tak sleduji náš fotbal, ještě dlouho nedotáhne. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio