Biopotraviny u nás a za hranicemi

23. listopad 2011

Biopotraviny si získávají v Česku velkou oblibu. V Západní Evropě jsou ale mnohem běžnější součástí života než u nás. Jídlo v bio kvalitě se v Norsku podává třeba i ve školách.

Často se říká, že západní země jsou v mnohém vyspělejší než Česko a že jsou takzvaně dál. Jednou věcí, ve které jsou západní,a obzvláště pak skandinávské země dál, jsou biopotraviny.

Například v Norsku se podávají jídla z biopotravin běžně ve školách nebo v hotelových zařízeních, ačkoliv také nejsou absolutní prioritou konzumentů.

V Česku jsou biopotraviny běžné, co se týká například nabídky v supermarketech. Lidé vědí, že biopotraviny si mohou koupit, znají je, ale většina Čechů ještě potraviny v bio kvalitě nepojala tak úplně za své.

V Norsku je to trochu jinak, tam je tradice biopotravin větší a takzvané ekologicky šetrné a podle pěstitelů zdravější potraviny mají v jídelníčku Norů své stálé místo.

Česko si ale nenechává západní bio vlak ujet, lidé se naučili biopotraviny kupovat. Často po nich v obchodech sahají mladí lidé, ženy a především maminky malých dětí, které chtějí dát svým ratolestem to nejlepší.

Cestou, jak se poměrně snadno dostat k čerstvým biopotravinám jsou takzvané biobedýnky. Ty si člověk objedná rovnou u farmářů a ti mu je dovezou až domů.

autor: sas
Spustit audio