Nakupování na internetu

24. listopad 2011

Nakupování na internetu je rok od roku populárnější. Nejvíc návštěvníků ale mají e-shopy pravidelně před vánocemi. Podle průzkumů budou tři ze čtyř Čechů vánoční dárky vybírat právě na internetu.

Jaké výhody a nevýhody má takové nakupování? Asi největší výhodou je pohodlí. Žádné fronty, upocení spolunakupující a obíhání až několika obchodů než seženu to, co doopravdy chci.

Člověk si sedne doma v teple k internetu a najde kromě detailních informací o výrobku také nejvýhodnější cenu. Ta může být až o několik stokorun menší než v kamenných obchodech. Pak už stačí jen zboží objednat a počkat na dovážkovou službu, která vám zboží přiveze až domů.

Zaplatit se dá několika způsoby - na dobírku, složenkou nebo převodem z účtu. Nejrychlejší je zadat přímo do vyhledavače údaje o platební kartě - to je ale také nejmíň bezpečné. Abychom nemuseli postupně navštěvovat jednotlivé e-shopy, hodně vám mohou pomoci takzvané srovnávače cen. Jde o stránky, kde najdete nejvýhodnější cenu konkrétního dárku a zároveň odkaz na internetový obchod na kterém ho koupíte.

Na srovnávačích cen najdete ale i zkušenosti nakupujících s jednotlivými e-shopy a také informaci kde nakoupíte bez problémů.

Při nákupu přes internet byste ale měli být opatrní – například při placení předem, nejbezpečnější je převzetí zboží na dobírku. Složenkou nebo převodem z účtu plaťte až ve chvíli, kdy obchod znáte a máte s ním dobré zkušenosti. Stránky, které po vás chtějí údaje o vaší platební kartě a žádnou jinou možnost nenabídnou, jsou už předem podezřelé.

Zjistěte si taky jak vysoké je poštovné a balné, tahle položka může konečnou cenu navýšit. Ve chvíli kdy se vám zboží dostane do rukou a vy máte zaplaceno, pořádně si balíček prohlédněte. Viditelně poškozený obal i s obsahem máte možnost vrátit a doporučuje se také rozbalování natáčet na mobilní telefon nebo videokameru, popřípadě mít po ruce nějakého svědka. Když nakonec zjistíte že doručené zboží není takové, jak jste si ho představovali můžete ho vrátit do určité doby zpět do obchodu bez udání důvodů. Prodejce vám ze zákona musí peníze vrátit.

No a nakonec to nejdůležitější. Chcete-li vánoční dárky nakoupit na internetu je ten nejvyšší čas. Zhruba do desátého prosince máte jistotu že se dostanou včas až k vám.

autor: Milan Král
Spustit audio